Előkészületek az újszülött érkezésére

Marygrace Taylor

Az újszülött felszerelésének kiválasztása talán az egyik legizgalmasabb része a babavárásnak. (Azok a tündéri játékok és apró zoknik!) Minél több mindent tudunk beszerezni a baba érkezése előtt, annál több időnk lesz később a picire. Az időben összeszerelt játékok és a bútorok segítenek abban, hogy gondtalanul éljük át gyerkőcünk első mosolyát, az első nevetést és az első szunyókálásokat; és természetesen hogy gondtalanul kiélvezzünk minden pillanatot.

Íme egy lista az anyukák által jóváhagyott, nélkülözhetetlen és szórakoztató extra berendezésekről, amikre szükségünk lesz, hogy egészséges, boldog és stresszmentes első évet biztosítsunk gyermekünknek.

1. Kiságy

Az új biztonsági szabályok alapján, a leengedhető oldalajtós, rácsos babaágy árusítása tilos, ezért ha ilyet örököltünk, akkor egy új gyerekágy beszerzése nélkülözhetetlen a gyermekünk biztonsága érdekében. Azt tehetjük még, hogy felkeressük a gyártót és érdeklődünk olyan kiegészítők felől, amelyek megakadályozzák az oldalajtó elmozdulását. Arról is győződjünk meg, hogy a rácsok 5 és 10 cm közötti távolságban legyenek egymástól, s hogy az alkatrészek megfelelően csatlakozzanak egymáshoz.

2. Autós ülés

Néhány ország, mint például az USA, nem is engedélyezi az újszülöttek hazaszállítását, ha az autóban nem található gyerekülés. Tehát nyugodtan felírhatjuk ezt is a nélkülözhetetlen kellékek listájára. A két évnél fiatalabb gyermekeknek menetiránnyal szemben elhelyezett gyerekülésben kell utazniuk, ami megvédi a baba fejét, nyakát és gerincét egy esetleges baleset során.

3. Ruhák és kiegészítők

Az újszülöttek ruháinál nem a divat a legfontosabb, hiszen nagyon gyorsan kinövik őket, viszont van egy pár elengedhetetlen ruhadarab! Szinte biztos, hogy soha sem lesz elég, méretben is megfelelő, bodynk és rugdalózónk az első 3 hónapban.

Jó ötlet beraktározni előkékből és textilpelenkákból, és amikor a baba hálózsákokra, sapkákra és zoknikra kerül a sor, azokból sem lehet „túladagolni” a készletünket.

4. Cumisüvegek

Szerezzünk pár 120 milliliteres cumisüveget a babánknak és váltsunk át 240 millis verziókra, amikor már nagyobbra nőtt. A legbiztonságosabb cumisüvegek üvegből vagy BPA mentes műanyagból készülnek.

5. Pelenkázóasztal jó minőségű pelenkákkal és baba törlőkendőkkel

Kisbabánk első éve során körülbelül 3,000 pelenkát kell majd cserélnünk, ezért egy tartós pelenkázóasztalt nem árt beszerezni. Lehetőség szerint olyat válasszunk, ami legalább 5 cm magas biztonsági ráccsal van ellátva.

Könnyítsük meg a saját dolgunkat és „tankoljuk föl” a pelenkázóasztalt jó minőségű Pampers pelenkákkal és baba törlőkendőkkel!

6. Lázmérő

A digitális lázmérők adják a legpontosabb eredményeket, de a homlok hőmérők illetve a hónalj- és fülhőmérők is jó szolgálatot tesznek.

Bármelyik típust is választjuk, bizonyosodjunk meg arról, hogy digitális eszközt választunk: higanyos lázmérőket a törés, ezáltal a higanymérgezés veszélye miatt már sehol nem ajánlanak..

7. Kenguru babahordozó

Magunkon hordani a gyermekünket egy babahordozóban, miközben a napi teendőinket intézzük, egy jó módszer arra, hogy közel maradjunk csöppségünkhöz. Ráadásul megnyugtatja babánkat, ha épp nyűgös kedvében van, és akár még a mentális fejlődésében is segítségére lehet. Babahordozónak egy kendő is megfelel, ha gyermekünk feje megfelelően meg van benne támasztva.

8. Babakocsi

A lehetőségek tárháza szinte kifogyhatatlan. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a babakocsi megfeleljen az egyéni igényeinknek is. (Például ha gyakran járunk futni, akkor egy futásra alkalmas babakocsi lenne a jó választás.)

Bármilyen típus mellett tegyük is le a voksot, győződjünk meg arról, hogy a babakocsiban van biztonsági öv és hám, könnyen használható fékek, valamint alapja széles, így nem engedi a babakocsit felborulni.

9. Babahinta

A ringatózó mozgás percek alatt képes egy síró babából, nyugodt és álmos babát csinálni, ami zene egy anyuka füleinek.

10. Hideg párásító

Tartsunk egyet a gyerekszobában, hogy segítsünk gyermekünknek könnyebben lélegezni, egy esetleges megfázás során. Hogy megelőzzük a baktériumok megjelenését, ürítsük ki a párásítót, ha nincs használatban. Tisztítsuk a használati utasításban leírtaknak megfelelően!

11. Fürdetőkád

Egy nagy, műanyag fürdetőkád megkönnyíti a munkánkat, de ha nem áll azonnal rendelkezésre, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen az újszülött kisbabáknak kezdetben megfelel a fürdőszobai mosdótál is. Mindössze a csapot kell elfordítanunk és ügyelnünk arra, hogy elektronikai eszköz ne legyen bekapcsolva a közelben!

Egy új kisgyermek érkezése a családba első pillantásra talán kissé kaotikusnak tűnhet, de ha követjük fenti útmutatót, akkor felkészülten nézhetünk szembe az új kihívásokkal.

Sütik elfogadása