Szüléselőkészítő tanfolyamok. Fontos, a szülés során és később is alkalmazható technikák

Önsegítő technikák

Bizonyára már mindannyian hallottuk a mondást: „Az elme uralja testet.” Nyilvánvalóan ismerős számunkra a meditáció, vagy más relaxációs technika, tehát tudatában vagyunk, mennyire erős tud lenni a tudatalatti. Képes irányítani a test fizikai reakcióit a stresszre, a fájdalomra, avagy a félelemre. Az elme ezen képessége különösen hasznos a szülés közben. Számos olyan technika létezik, amivel megbirkózhatunk a vajúdás közbeni félelemmel és fájdalommal. De ahogyan minden más képességre, erre is igaz: gyakorlat teszi a mestert. Minél előbb elkezdjük a gyakorlást, annál jobb.

Új képességek a szülésre és utána

A legtöbb fájdalomkorlátozó technika, amit a szülés előtti tanfolyamokon sajátítunk el, hasznos lehet jóval a szülés után is. A speciális légzéstechnika, ami segít a vajúdás során kontrollálni a fájdalmat, valamint segít ellazulni, csökkenteni a valószínűségét annak, hogy bármiféle komplikáció lépjen fel és gyógyszeres kezelésre szoruljunk a szülés közben. Ha sikerül gyógyszer nélkül kiviteleznünk a szülést, azzal hozzájárulunk babánk épségéhez, hiszen a legtöbb anyag bizonyos mértékben hatással van a kicsire. Ahogy közeledünk a Nagy Naphoz, a korábban elsajátított technikák birtokában egyre erősebbnek fogjuk érezni magunkat és bátran, határozottan vágunk bele a szülésbe.

Tekintsünk előre!

A fenti készségek nem csupán a szülés során hasznosak. Ezek a technikák segíthetnek más, az életünkben felmerülő fizikai problémák kezelésében is. Megkönnyíthetik a szoptatás gyakorlása közben jelentkező stresszt, továbbá segítenek szülői megpróbáltatások alatt.

Készüljünk fel!

A szülési tanfolyamok konkrét tantervvel rendelkeznek, viszont igény esetén speciális magánórákra is van lehetőség, amennyiben szeretnénk többet megtudni a lazításról, a jógáról vagy a masszázsról. Bár minden szülés előtti kurzus megtanít a leggyakoribb légzés- és mozgástechnikákra, van néhány különösen fontos, amelyeket érdemes feleleveníteni és begyakorolni a szülés előtti utolsó hetekben:

• Légzés fájdalom esetén

Vannak speciális módjai a légzésnek, amelyek segítenek ellazítani, fókuszálni és túljutni a vajúdáson. A tanfolyamon az oktató meg fogja mutatni, hogyan lélegezzünk be mélyen az összehúzódások között és hogyan fújjuk ki gyorsan az egyes húzódások tetőfokán. A helyes légzés főképp a szülés második fázisában fontos, amikor nyomáskényszert kell kontrollálni. Az optimális légzés segít leküzdeni a kellemetlen közérzetet és pánikot és segít lenyugodni a mindennapi stresszes helyzetekben is.

• A medence megedzése

Léteznek könnyű gyakorlatok, amelyeket érdemes begyakorolni a szülés előtt, mert segítenek megerősíteni az alhasi izmokat és a medence környékét. A szülésznőnk segít bemutatni, hogyan feszítsük meg azokat az izmainkat, melyek létezéséről sem tudtunk eddig. A csípő ringatása segít elmulasztani a „hátsó szülés” esetén mutatkozó kellemetlenséget. Ez olyankor hatásos, amikor az összehúzódások a hát alsó részénél jelentkeznek, nem pedig a hasi tájékon. A csípő mozdulatai segítik a babát is, hogy fel tudja venni a helyes testhelyzetet (fejjel előre, arccal befelé fordulva) a megszületéshez. A korábban említett mozgásformák általánosságban is hozzájárulnak a helyes testtartás fejlődéséhez.

• Ellazulás

A test lépésről lépésre való ellazítása nyugalmi állapotot idéz elő és segít elernyeszteni az izmokat az összehúzódások között. A relaxiáció továbbá a következő összehúzódás fájdalmát. Testünk ellazításának képessége egy életre szóló készség, amelyet mindig hasznosítani tudunk, amikor feszültek vagyunk.

• Képzeletbeli elvonatkoztatás

Szülés közben segítségünkre lehet a képzelőerőnk. Segít elvonatkoztatni a fájdalomtól, ha valami kedves, számunkra örömteli dologra gondolunk. Fontos pozitívnak és nyugodtnak maradnunk az összehúzódások között. Más hétköznapi szituációkban is jól jöhet ez a módszer, ha szeretnénk megnyugtatni magunkat.

Sütik elfogadása