Amire számítunk és ami a valóság: vajúdás és szülés

A kisfiam születése minden volt, csak az nem amire számítottam - és higgyék el nekem, sok időt töltöttem az esemény elképzelésével!

Erőteljes sejtéseim voltak azt illetően, milyen is lesz a gyermekszülés procedúrája, azonban azt kell mondjam, ahhoz hogy valójában megértsük milyen, ahhoz át is kell élni. Íme az igazság a szüléssel kapcsolatban – a fájdalom az öröm, a munka és a születés – melyet nem lehet egy könyvben elmagyarázni!

A fájdalom

Természetes úton szültem. Ahhoz, hogy megfelelően felkészüljek, elmentem egy 12 hetes szülési tanfolyamra, illetve számos könyvet elolvastam. Meglepődve tapasztaltam, hogy a szülés közbeni fájdalom nem folytonos, az összehúzódások között ugyanis számos kisebb ,,szünet’’ van.

Nem mondanám, hogy ezek a szünetek megnyugtattak, de mindenképp megkönnyebbültem tőlük, még ha csak ideiglenesen is. A szülés vége felé, amikor a szervezetem fáradni kezdett, az összehúzódások néha kimaradtak, hogy pihenhessek és összeszedhessem az erőmet.

Szégyenérzet

Azt hittem megalázó érzés lesz, hogy szülés közben nem tudom majd irányítani testem néhány funkcióját. A legtöbb nő az erőlködés hatására némi ürüléktől és pisitől is megszabadul.

Ez a gondolat szörnyen lesújtóan hangzott, amíg velem is meg nem történt. Higgyék el nekem: mikor oda kerül a sor, ez senkit sem fog érdekelni!

”Utállak!”

A filmekben a nők gyakran kiabálnak a párjukkal szülés közben: ,,Utállak! Hogy tehetted ezt velem?’’

Az én férjem szeretetteljes és segítőkész volt, az egész szülés időtartama alatt pontosan azt csinálta, amire szükségem volt. Egyszer sem jutott eszembe, hogy az imént említett mondatok egyikét rázúdítsam. Ehelyett újra és újra elmondtam neki, mennyire szeretem.

Azért természetesen akadt néhány dolog ami pontosan olyan volt, mint ahogy elképzeltem.

A fájdalom

A fájdalom annyiban különbözött a vártaktól, hogy nem volt folytonos. A szülés előtt rengeteget tűnődtem azon, vajon milyen érzés lesz pontosan, és hogyan fogom kezelni – ez sokat segített. Érdemes gondolatban felkészülni az érzésre és annak kezelésére. Ez nagyon hasznos lesz mikor eljön a nagy nap.

Az öröm

Úgy képzeltem el, hogy mikor gyermekem megszületik és ránézek, mindent elsöprő és intenzív örömöt érzek majd.

Így is történt!

A fiam születése saját magam és férjem számára is egy nagyon különleges és spirituális élmény volt, életem legszebb pillanata.

Sütik elfogadása