A szülés lehetőségei

Legyünk nyitottak mindenre!

A babák soha nem követik az előírásokat, amikor megérkeznek, így a legtöbb esetben félre kell dobnunk a gondosan átgondolt terveket. Mindent összevetve arról van szó, hogy próbáljuk meg a lehető legjobb körülményeket kialakítani a szüléshez, viszont tartsuk észben, hogy szinte minden bizonnyal lesznek majd változások az elképzeléseinkhez képest, így azokra is fel kell készülnünk. Vegyük számba, mely lehetőségek jöhetnek szóba esetünkben (fájdalomcsillapítás, szülési eszközök és testhelyzetek, stb.) és hozzunk létre elsődleges, másodlagos és harmadlagos alternatívákat. Így minden eshetőségre fel leszünk készülve, nem lesz miért aggódnunk, hiszen tudjuk, hogy bármi történik, az csak jól sülhet el.

Készüljünk fel!

Akár otthoni, vízben vagy a kórházi szülést preferáljuk, a legfontosabb dolog, hogy álljunk készen és hagyjuk, hogy sodorjanak az események a Nagy Napon. Bár lehetnek konkrét elképzeléseink, miként szeretnénk a szülés kivitelezését, senki nem fogja tudni garantálni, hogy mi fog történni. Egyébként is meg fog változni az egész hozzáállásunk, amint beindul a folyamat. Például legtöbben imádjuk a vízben szülés békés gondolatát, még a törölközők színét is eltervezzük, de a konkrét pillanatban még a lábujjhegyünket sem szeretnénk a szülőkádba tenni. Még az előre nem látható dolgokra is fel kell tudnunk készülni: megesik, hogy a szülés nagyon gyorsan végbemegy és a baba szinte „kipottyan”, mielőtt előkészítenék a terepet. A másik eshetőség, hogy a folyamat során többször hazaküldenek a kórházból, olyan nehezen akar beindulni a szülés. Talán a kicsinek megfigyelés fog kelleni, vagy segítségre lesz szüksége, hogy világra jöhessen. Vagy bármennyire is szeretnénk redukálni a fájdalmakat, van, hogy már-már kibírhatatlanná válik a vajúdás. Valószínűleg lesznek váratlan helyzetek, vagy meglepetések a Nagy Napon, de ha készen állunk, nincs mitől félnünk.

Legyünk tisztában a lehetőségeinkkel!

A legjobb felkészülés a szülésre, ha minél többet megtudunk a lehetséges alternatívákról, amik a mi esetünkben szóba jöhetnek. Ismerjük meg és tanulmányozzuk át a különböző fájdalomcsillapítási módszereket a legapróbb részletekig! Tanuljuk meg, hogy milyen szülési és születési pozíciók, testhelyzetek léteznek; nyugodtan próbáljuk ki őket otthon. El sem tudjuk képzelni milyen érzés lesz egy-egy pozíció kivitelezése a Nagy Napon. Barátkozzunk meg a gondolattal, hogy talán guggolnunk, négykézláb térdelnünk, állnunk, vagy akár partnerünk segítségével hanyatt kell feküdnünk az adott pillanatban. Amikor eljön az idő, legyünk készek improvizálni, ha kell: figyeljük a testünk rezdüléseit, valamint kövessük a szülésznő tanácsait. Szórakozásképp próbáljuk ki a szülést segítő eszközöket a szülőszobában: nagy műanyag labdákat, zsámolyokat és babzsák foteleket. Attól, hogy nem jó ragaszkodni foggal körömmel egyikhez sem, óhajainkat tudassuk bátran az érintettekkel. Ne felejtsük el, bármiben is fog eltérni a valóság az eredeti tervtől, (ha egyáltalán el fog,) újszülött kisbabánk ringatása lesz a leggyönyörűbb érzés a világon.

Sütik elfogadása