A szülés és vajúdás kezdetének jelei: azt hiszem, beindult a szülés...

Úton a baba?

Íme minden amit tudni a megrepedt magzatburokról és a hüvelyi vérzésről; hogyan különböztessük meg a valódi és a jósló fájásokat; illetve, hogy mikor hívjuk az orvost?

Ahogy közeledik a Nagy Nap, talán már elgondolkodtunk rajta, hogy fel fogjuk-e tudni ismerni a vajúdás tüneteit. Ne aggódjunk: A női test folyamatos jeleket küld szükségleteiről, illetve egy belső hangot ezek felismerésére. Az alábbi tünetekre figyeljünk:

A vajúdás kezdetének jelei

Két fő jele van annak, hogy egy, vagy két napon belül megindul a szülés.

1. A magzatburok megrepedése.

Bizonyára a magzatvíz elfolyásaként is hallhattunk már erről. A magzatburokból a hüvelyen át távozó magzatvíz mennyisége egyénenként eltérő lehet. Van, akinél csak szivárog, másoknak pedig szó szerint „elfolyik”. Meglepő módon, a vajúdásnak ez az előfutára csak kevesebb, mint a nők 25%-nál az első tünet; bekövetkezhet maga a vajúdás közben vagy az előtt is. Amikor a vajúdás előtt történik, nagy az esélye annak, hogy a szülés 24 órán belül lezajlik. Ha elfolyik a magzatvizünk, azonnal értesítsük a nőgyógyászunkat! Jegyezzük fel az elfolyás időpontját, annak színét, mennyiségét vagy, hogy van-e kellemetlen szaga. Ezekről részletesen számoljunk be az orvosoknak.

2. Vérzés.

Egy-két nappal az összehúzódások kezdete előtt, rózsaszínes pirosas hüvelyi váladék távozik a szervezetből. Ez a „vérzés” az ún. nyákdugó, ami lezárta a méhnyakat a terhesség alatt. Nem minden nő tapasztalja ezt a váladékot, néhányan pedig összehúzódásokat érezhetnek a dugó átszakadása előtt. Azt is tartsuk észben, hogy ez a fajta váladék nem azonos a barnás, véres kirakódással, amit egy hüvelyi vizsgálat során tapasztalhatunk. Ez utóbbi miatt nem kell aggódnunk.

A vajúdás első jelei: méhösszehúzódások

Az igazi figyelmeztető jel ami a szülés elindulásának tényleges kezdetére utal, az a rendszeres méh-összehúzódás. Eleinte, a korai összehúzódások olyanok, mint a menstruációs görcsök, vagy a derékfájás, ami 20-30 percenként megjelenik és elmúlik. A fájások, vagy görcsök fokozatosan erősödnek és időtartamuk egyre kitolódik. A legerősebb a vajúdás tünetei közül – az összehúzódások egyre sűrűbbek lesznek, egészen, amíg 3-5 percenként elő nem jönnek. Ahhoz hogy tudjuk, hol tartunk, írjuk fel a fájások kezdetének pontos idejét és azt, hogy meddig tartanak.

Telefonálás

Ha úgy gondoljuk, hogy megkezdődött a szülés, azonnal értesítsük nőgyógyászunkat! Legyenek kéznél feljegyzéseink, hogy pontos információt tudjunk szolgálni a vajúdási tünetekről. Legyen éjjel, vagy nappal, ne legyünk restek telefonálni! Az ápolók tudják, hogy a szülés nem mindig munkaidőben történik és mivel az orvosok és szülésznők készenlétben vannak, mindig várnak a hívásra.

Ne feledjük, nem biztos, hogy egyből kórházba kell mennünk.

Valójában, ha ez az első gyermekünk, a legtöbb orvos és szülész azt tanácsolja, maradjunk otthonunk kényelmében egészen addig, amíg az összehúzódások 5 percenként elő nem jönnek. Ha nem az első gyerekünket várjuk, kérhetjük a minél előbb történő kórházba szállítást, szülésünk ugyanis hamarabb megindulhat.

A szülés kezdetének felismerése vegyes érzelmekkel jár; az izgalomtól kezdve, a hitetlenségen át, az aggodalomig minden megfordul az ember fejében. Próbáljunk meg nyugodtak maradni és a szülésre összpontosítani! Intézzük el, hogy a partnerünk vagy barátunk velünk legyen, hogy rögzítse a tüneteinket, s legyen társaságunk aki bevisz a kórházba, mikor beindul a szülés. Ezen felül ne legyenek kétségeink a saját feladatunk elvégzését illetően, ami nem más, mint gyermekünk világra hozatala!

Sütik elfogadása