Terhességi tünetek: mire kell odafigyelni?

Elaine Zwelling with Prof Dieter Wolke RN, PhD, FACCE

Vérzés, görcsök, hasi fájdalom… Mindezen tünetek kifejezetten aggasztóvá válnak akkor, ha az ember várandós. Mikor van itt az ideje hívni orvosunkat? Ismerd meg azokat a jeleket, melyek valóban problémára utalnak!

A legtöbb várandósság alatt tapasztalt tünet teljesen normális, még akkor is, ha azok nem éppen a legkényelmesebb jelek. De ezek csupán állapotunk velejárói. Van néhány tünet, melyek tipikusak a várandósság egyes időszakaiban. Például gyakori a légszomj, mert a baba nyomja a tűdőt. Ilyenkor próbáljunk meg nem pánikolni, hanem nyugodtnak maradni és lélegezzünk mélyeket, ezáltal a pici is elég oxigénhez jut!

KAPCSOLÓDÓ TERHESSÉGI ESZKÖZ

Habár igazi komplikációk csak ritkán fordulnak elő, nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen tünetek jelentkezhetnek hétről-hétre. Íme néhány, melyek problámáról árulkodnak:

- hüvelyi vérzés vagy pecsételő vérzés - idő előtti burokrepedés (más szóval, amikor elfolyik a magzatvíz): ez történhet szivárgás formájában, vagy egyszerre nagyobb mennyiségben. Egy baba akkor számít koraszülöttnek, ha a burokrepedés a 37. hét előtt történik meg. - állandó hasi fájdalom vagy korai méhösszehúzódások; - szokatlan magzatmozgás vagy annak hiánya (amikor a baba sokat forog vagy rugdos) több, mint 24 óráig a 20. hetet elhagyva; - komoly fejfájás, mely akár több, mint 2-3 óráig is eltart; - látási zavarok, mint homályos vagy kettős látás; - ájulás vagy szédülés (de utóbbi normális tünet is lehet); - tartós súlynövekedés: több, mint 1 kg hetente (ez nem azt jelenti, hogy túl sokat eszünk); - erős fájdalom a gyomor felett és a bordák alatt; - az arc, a szemek vagy a kezek duzzanata, felpuffadása (ödéma). Bár a lábfejek és a kezek duzzadása normális várandósság alatt, érdemes odafigyelni és folyamatosan ellenőrizni! - hányás, ami több napig is eltart és naponta 2-3 alkalommal is előfordul, főképp az első trimesztert után, amikorra ugyanis a legtöbb nő számára a reggeli rosszullétek már alábbhagytak; - fertőzés jelei (láz, hidegrázás, égő vizelés, vagy hasmenés).

Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztaljuk, akkor azonnal hívjuk fel orvosunkat! Így nem kell tovább aggódnunk, és ha a probléma valós, akkor kezelését azonnal meg lehet kezdeni!

Sütik elfogadása