Egészséges várandósság. A pajzsmirigy és a terhesség összefüggései

Margaret Comerford Freda Ed.D, RN, CHES, FAAN

A pajzsmirigy, ami a nyak elülső részén helyezkedik el, fontos szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában és abban, hogy a testünk hogyan hasznosítja az energiát. Alulműködő pajzsmirigy és terhesség. Ha a működés felborul, megzavarodik, az vagy egy alulműködő állapothoz fog vezetni, amit a pajzsmirigy alacsony aktivitása okoz vagy egy túlműködő állapothoz, amit pedig a túlzott aktivitás okoz.

Szerencsére csupán néhány terhes nő szenved a pajzsmirigy elégedetlenség különböző formáitól: kb. 1000-ből 6 terhes nő fedez fel pajzsmirigy alulműködést és kb. 1000-ből kettőnek van ténylegesen alulműködése. Noha egészséges terhességre számítunk, nem árt ismernünk a tüneteket, mivel hatással lehetnek a terhességre. Íme mindaz, amit tudnunk kell a pajzsmirigy és a terhesség kapcsolatáról.

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés mostanában nagyobb figyelmet kap a sajtóban. Egy 1999-es tanulmány szerint azok a nők, akiknek alulműködik a pajzsmirigyük a terhesség alatt, négyszer nagyobb esélyük van arra, hogy alacsony IQ szintű gyereket hoznak a világra, mint azoknak, akiknek normálisan működik a pajzsmirigyük. Ezt azért nagyon fontos tudnunk, mert az orvosok kezelni tudják a pajzsmirigy-alulműködést, ha időben diagnosztizálják.

Nőgyógyászunk egy egyszerű vérvizsgálattal meg tudja állapítani a pajzsmirigy működését. Valószínűleg nem fog tovább vizsgálódni, hacsak nem észlel tüneteket, amelyek összefüggésben lehetnek a pajzsmirigy elégedetlenséggel a terhesség alatt. Tudassuk orvosunkkal, amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét észleljük magunkon:

  • Kimerültség

  • Váratlan hízás

  • Száraz bőr

  • Hideg intolerancia

  • Izomgyengeség

Természetesen, néhány tünet teljesen normálinak számít a terhesség alatt, ezért nem mindig lehet felismerni a pajzsmirigy problémát, de nincs veszítenivalónk, ha elvégeztetünk egy tesztet. Mivel az alulműködő pajzsmirigy és a terhesség kombinációja veszélyt jelenthet, ezért amennyiben a teszt alacsony pajzsmirigy hormonszintet mutat, akkor orvosunk hormonkiegészítőket fog felírni nekünk. A terhesség további szakaszában és azt követően is szednünk kell majd, és folyamatosan tesztelni fogják a pajzsmirigy működését.

Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy és a terhesség kombinációnak más kimenetele is lehet. Egy túlműködő pajzsmirigy szintén okozhat problémákat a terhesség alatt: a terhes nőknek ebben az állapotban nagyobb az esélyük alacsony testsúlyú babát hozni a világra. Más egyéb problémák kialakulására is nagyobb valószínűséggel számíthatunk, ilyen például terhesség alatti magas vérnyomás. Ez egy kismama betegség, ami a vérnyomás megemelkedése miatt hirtelen súlyvesztést és nagymértékű folyadék-visszatartást okoz.

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei:

  • Hőség, meleg intolerancia

  • Forró bőr

  • Izzadás

  • Remegés

  • Fogyás

  • Gyors pulzus

Az orvos egy egyszerű vérvizsgálattal diagnosztizálhatja a pajzsmirigy túlműködést, és felír rá gyógyszert, ami helyrehozza a problémát. Amint látjuk, a pajzsmirigy túl-, és alulműködés a baba és a mama számára is jelenthet problémákat. s mivel mindkét fajtája megjelenhet a terhességet követően is, ezért tünetek észlelése esetén mindenkéép forduljunk orvoshoz!

Sütik elfogadása