A várandósság első trimesztere.

Vizsgálatok az első trimeszterben Ebben a hónapban, olyan alapvető szülés előtti tesztek következnek, melyek fontos információkkal szolgálnak a saját és gyermekünk egészségét illetően. Ezek közé olyan vér- és vizelet vizsgálatok tartoznak, melyek ellenőrzik általános egészségünket, s melyek biztosítják, hogy védve legyünk az olyan jellegű fertőzéstől, melyek veszélyt jelenthetnek babánkra nézve. KORAI TESZTEK A terhességi vizsgálatok körébe tartoznak még azok a tesztek, melyeket az első trimeszterben kell elvégezni, és kiszűrik a potenciális komplikációkat. Emellett segítenek többet megtudni terhességünkről és a magzat fejlődésének folyamatáról. A hírlevelünkben ismertetett teszteket az első terhességi vizsgálatkor, vagy hamarosan ezután végzik el.

1. Vérvétel, amely meghatározza a vércsoportunkat (A, B, AB vagy 0) illetve Rh faktorunkat. Az emberek túlnyomó része Rh pozitív. Amennyiben a mi vérünk Rh-negatív, párunké pedig Rh-pozitív, magzatunk vértípusa nagy eséllyel pozitív lesz, és nem kompatibilis a miénkkel. Az orvosoknak ezt tudniuk kell, arra az esetre, ha a dolog következményekkel járhat az esetleges jövőbeli terhességek során. A rhesus faktor már nem jelent valódi veszélyt, mely tényleges egészségügyi károsodással fenyeget, a potenciális veszélyforrásokat ugyanis időben diagnosztizálni és gyógyítani is lehet. ? VÉRSZEGÉNYSÉG A vörösvérsejtek alacsony száma gyakori probléma a terhesség alatt. Ennek oka leggyakrabban a vashiány. ? RUBEOLA Már az első trimeszter előtt nagyon fontos megállapítani immunitásunkat e betegség ellen, a rubeola ugyanis veszélyes lehet a magzatra nézve. A Rubeola elleni védőoltás minden bizonnyal része volt azon védőoltásoknak, melyeket gyermekkorunkba kaptunk, így igazán nincs miért aggódni. Amennyiben nem vagyunk immunisak, kénytelenek leszünk megtenni néhány apró elővigyázatosságot annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk a terhesség idejére, a gyermek születése után pedig azonnal megkapjuk a védőoltást. ? HEPATITIS B Amennyiben észrevétlen marad, ez a vírus veszélyt jelenthet saját egészségünkre, s a születése után babánk egészségére is. Amennyiben a teszt pozitív az első trimeszterben, nagyobb odafigyelést kapunk a terhesség ideje alatt, csemeténk pedig születése után megkapja a védőoltást. ? Egy HIV vírus elleni tesztet is fel fognak ajánlani. Ez különösen azért van, mert mára már nagyon hatékony kezelések léteznek annak megelőzésére, hogy a baba is elkapja a vírust.

2. Vizeletminta. Vizeletünket az első trimesztertől kezdve rutinszerűen vizsgálják. Ennek célja, hogy fény derüljön a cukorbetegség, vagy a vesék és a húgyhólyag fertőződésének jeleire. Az orvosok minden bizonnyal minden alkalommal megvizsgálják majd a vizeletet fehérje vagy glükóz jelei után kutatva, ezek ugyanis korai előjelei a cukorbetegségnek és a toxémiának. Ez mind a potenciális problémák megelőzését szolgálja.

KAPCSOLÓDÓ TERHESSÉGI ESZKÖZ

3. Egyéb választható tesztek: ? Nemi úton terjedő betegségek Bizonyos gyakori nemi betegségek, mint amilyen a tripper, a chlamydia, vagy a szifilisz (mely szintén könnyedén kezelhető) komoly következményekkel járhatnak a baba egészségét illetően, amennyiben nem kezelik őket. Maga a teszt (az első hónap során) pofon egyszerű, a kezelés pedig nagyon hatékony. ? Bakteriális hüvelygyulladás (BH) Ez egy gyakori nemi fertőzés, amely általában nem fenyeget nagy veszéllyel, azonban ha nincs kezelve, megnövelheti a korai szülés esélyét. Az antibiotikum szedése hatékony módszer ezen fertőzés leküzdésére. ? Tuberkulózis (TB) Ha orvosunk úgy érzi fennáll esetünkben ennek a betegségnek a hordozása, akkor bőrvizsgálatot végezhet rajtunk. A tuberkulózis szintén kezelhető antibiotikummal.

Ez a rengeteg vizsgálat, - különösen az első alkalommal, - meglehetősen ijesztő lehet. Ne aggódjunk: ezek csak elővigyázatosságok annak érdekében, hogy már a legelső trimesztertől kezdve a lehető legnagyobb egészséget biztosítsuk babánk számára. Mire hazaérünk, szinte el is felejtjük majd az egészet!

Sütik elfogadása