A várandósság második trimesztere.

Margaret Comerford Freda Ed.D, RN, CHES, FAAN

Míg a nők jelentős része a második trimesztert tartja a legkellemesebb időszaknak, néhány apró kényelmetlenség mégiscsak adódhat. Ha szeretnénk megtudni, hogyan küzdhetünk meg a székrekedéssel, az aranyérrel és a hasi fájdalmakkal, olvassunk tovább!

A második trimeszter, azaz a terhesség középső harmada általában a legkényelmesebb. A reggeli rosszullét minden bizonnyal már enyhült, és még nem szenvedünk a baba súlyának cipelésétől. Ugyanakkor mégiscsak kialakulhat néhány apró kellemetlenség a második trimeszterben is. A leggyakoribb problémák ilyenkor a székrekedés, az aranyér, és a hasi fájdalom.

Harc a székrekedéssel

A hormonok terhesség alatti aktivitása lecsökken a belekben, s ahogy a baba nő, össze is nyomja azokat. Ez mind székrekedéshez vezethet a a terhesség második harmadában. Szerencsére, néhány apró változtatás étrendünkben, és máris mozgásba lendíthetjük a dolgokat! Igyekezzünk minél több vizet inni – legalább napi nyolc pohárral. Fogyasszunk több rostos ételt, mint amilyen az aszalt szilva, a gabonapehely, vagy a saláta. Mozogjunk minden nap! A torna serkenti a vérkeringést a szervekben és a belekben, továbbá erősíti az izmokat. Az edzés hossza természetesen állapotfüggő, de a második trimeszterben igyekezzünk legalább 15 percet sétálni naponta. (További információk ebben az írásunkban olvasható) Orvosunk jóváhagyása nélkül ne szedjünk hashajtókat!

Az aranyér tüneteinek enyhítése

Aranyérnek nevezzük a végbélnyílásban megnagyobbodott és kitüremkedő ereket. Ez gyakrabban alakul ki terhesség közben, a végbél falaira nehezedő nyomás miatt. Sokan talán terhességük alatt tapasztalnak ilyesmit életükben először. A probléma hajlamos a baba méretének növekedésével együtt romlani, így a dolog kialakulásakor elkezdett kezelés segíthet a tüneteket kordában tartani.

A meleg fürdők segítenek az aranyeres fájdalmak leküzdésében. A második trimesztertől kezdve érdemes lesz elkerülni a hosszas álldogálást; a sokáig történő egy helyben állás ugyanis lassítja a vérkeringést, ezzel súlyosbítva az aranyeret. A probléma leküzdésében a székrekedés megelőzése is sokat segíthet. Minél kevésbé kell megerőltetni a beleket, annál jobb! Ha egyik otthoni módszer sem működik, kérjük ki orvosunk segítségét!

Hasi fájdalmak

Amennyiben az ágyék tájékán észlelünk fájdalmat, az nagy valószínűséggel a terhességi hasi fájdalom kisugárzásának a következménye. Ahogy a magzat fejlődésével együtt tágul az anyaméh, úgy az a körüli szalagokra is egyre nagyobb terhelés hárul. Ez a terhelés és húzódás számos nő esetében okozhat fájdalmat ebben az időszakban.

Sajnálatos módon ennek csökkentése érdekében kevés dolgot tehetünk. Ha a fájdalom túl erőssé válik, forduljunk nőgyógyászhoz. A ágyék táji és hasi fájdalmak erősödése szintén gondot jelenthet, így ki kell zárni a komoly probléma lehetőségét!

Sütik elfogadása