Sikeres bilire szoktatás: gondolkozzunk a baba fejével!

Caitlin Boyle

Ha mi nem is félünk a „WC-szörnytől”, a gyermekünk még félhet tőle. Így a bilire szoktatás érdekében a folyamatot az ő szempontjából is meg kell, hogy vizsgáljuk. Íme, hogyan járjunk el.

A bilire szoktatás frusztráló, időt rabló kínlódást jelenthet a gyermek számára. Megszakítja a játékidőt, ráadásul rengeteg új szabállyal jár, és a legrosszabb az a szégyen, ha köztéren baleset ér.

És az ilyesmi valószínűleg számunkra sem egy egyszerű séta a parkban. A bilire szoktatás komoly érzelmi és fizikai mérföldkő. Ha tudjuk, mi jár a gyermekünk fejében, könnyebben megérthetjük, hogyan kezeljük hatékonyabban a bilire nevelését.

Gyerkőc gondolja: Ez nem jó mulatság! Gyermekünk éppen elmélyülten játszik, amikor is az ellenséges haderők hirtelen eltávolítják őt bilizni, ami zavaró és stresszes is. Előfordulhat az is, hogy a gyerkőc fél kakilni, mert kemény a kakija, vagy emlékszik egy olyan alkalomra, amikor székrekedése volt. Nem csoda, ha időnként baleset történik vele.

Gyerkőc gondolja: De hát ez volt idáig a legszupibb kakim! Szülőként nyugodtan gondolhatjuk, hogy a pisi és a kaki a vécében nyugodtan lehúzható hulladék. Ám a gyermekünk nézőpontjából ezek az anyagok olyasvalamik, amiket ő egyedül alkotott, ráadásul nem is kevés kemény munkával. Lehet hogy akkorára értékeli azt a kakit, mint a legutóbbi kézzel festett alkotását … Micsoda faragatlanság!

Gyerkőc gondolja: Tán ott van lenn a WC-szörny? Ha már a gyermekünk szobatiszta lett, le kell húznia a WC-t is, ami pedig igencsak félelmetes lehet. Az a zaj meg a zubogó víz! Mi van akkor, ha egy hatalmas szörny bújik meg a WC alatt, és csak arra vár, hogy a gyerkőc ráüljön, aztán jól popón harapja? A képzelet vadul elkalandozhat, főleg akkor, ha az idősebb testvér rémtörténeteket mesél biliügyben.

Gyerkőc gondolja: Ez nagyon strapás! Megszakították a játékidejét, még a borzalmas WC-szörnyet is túlélte… és most még feneket is kell törölnie? Sőt mi több, felhúzni a nadrágját? És még kezet is kell mosni? Mikor lesz már ennek vége, Anyaaaa !?! A bilire szokás komoly meló, és gyermekünknek sok-sok különféle új készséget kell elsajátítania. Nyomasztónak is tűnhet – vagy egyszerűen csak bosszantónak.

Gyerkőc gondolja: Uh-oh … Ha már gyerkőcünk belejött a bilizés lendületébe, kezdi megérteni, hogy jobban jár, ha a bilibe végzi a dolgát. Megdicsérik érte, és mutatják, mennyire büszkék rá. Úgyhogy ha netalán egy kis baleset éri, joggal jöhet zavarba, vagy félhet attól, hogy szüleje morcos lesz. Úgy tűnik, a bilire szokás valami rettentően fontos Anya és Apa számára, úgyhogy nehogy csalódást okozzak nekik! – gondolja babi.

Biliüzem Messzire vezethet ám, ha csupán csak azt tartjuk észben, hogy gyermekünket összezavarhatja, bosszanthatja, sőt egy kicsit megfélemlítheti a bilire szoktatás. Érdemes megmagyarázni, hogy miből jön létre a kaki és a pisi, és miért húzzuk le a vécén. Oszlassuk el a vécélehúzással kapcsolatos félelmeket, és öltöztessük gyermekünket könnyen le- és felvehető ruhákba. A legfontosabb viszont, hogy dicsérjük és jutalmazzuk gyermekünket a bilihasználatért, de ne csináljunk nagy ügyet a balesetekből.

Sütik elfogadása