Bilire szoktatás: jelek, melyek arra utalnak, hogy gyermekünk készen áll

Lawrence Kutner

2015. 03. 19.

Először is, néhány jó tanács az aggódó szülők számára: Minden egészséges kisgyerek előbb-utóbb sikeresen bilizik. Az idáig tartó út hosszú, az, hogy hány éves korában sajátítja el ezt a képességet, nem számít! Ez nincs összefüggésben azzal, hogy milyen szülők vagyunk, vagy, hogy mennyire szeretjük a csemeténket.

Azonban, ha azelőtt kezdjük el a bilihez szoktatást, mielőtt a pici biológiailag, valamint érzelmileg készen állna rá, az mindkét felet megviseli. Ez meg is nyújthatja a folyamatot, hiszen ekkor gyakorlatilag egy harc kezdődik a szülő és a gyermek akarata közt, és ez az a csata, amelyet sosem a szülő nyer meg. Épp ezért nem árt, ha ismerjük a jeleket, így gyermekünk nagy valószínűséggel még azelőtt sikerrel fog járni, mielőtt mi észbe kapnánk.

A legtöbb kisgyerek 18-30 hónapos korára tudja használni a bilit. Néhány esetben azonban még 4 éves korban is nehézséget okozhat a szobatisztaság. Azonban ha jobban megnézzük, a csemeténk viselkedése elárulja, hogy készen áll-e már. Például:

• Viszonylag kiszámítható időközönként van széklete? Jelzi szavakkal, vagy egyéb módon, hogy éppen mit csinál? • Képes le-és felhúzni a nadrágját? • Érdeklődést mutat a fürdőszoba iránt, illetve, hogy a többiek mit csinálnak odabent? • Oda tud menni egyedül a bilihez és képes ráülni? • Elkezdte már mondani a „nem” szót? Van pár játéka, amelyet szeret ugyanazon a helyen tartani? Ez mutatja ugyanis, hogy kezdi ellenőrizni a környezetében zajló dolgokat. • Ismeri a „nedves” illetve a „száraz” fogalmát? • Reagál a dicséretre, és jelzi, hogy tetszik neki?

Ha ezek a jelek megfigyelhetőek a gyermekünknél, talán készen áll a szobatisztaságra. Azonban nagyon fontos az időzítés. Sose próbáljuk biliztetni stresszhelyzetben; költözködés, vagy nyaralás alatt, illetve betegség közben. Amennyiben nem tűnik sikeresnek az első próbálkozás, kicsit szüneteltessük, és pár hét vagy hónap után fussunk neki újra! Sikerülni fog, csak időre van hozzá szükség.

Sütik elfogadása