Jelek, melyek arra utalnak, hogy gyermekünk készen áll a bilire szoktatásra

Készen áll a babánk a bilizésre? Talán nem tűnik egyszerűnek megválaszolni ezt a kérdést. Amint eljön az idő, a csöppség tudatni fogja a maga módján, csak figyelni kell a jelzéseire. Az alábbi öt jel segít eldönteni, hogy gyermekünk készen áll-e a nagy lépésre.

Tartsuk észben, hogy minden gyermek a saját tempójában éri el fejlődési szakaszainak nagy állomásait. Tanácsos a jeleket figyelnünk, nem pedig a gyermek életkorát ahhoz, hogy a megfelelő időben kezdjük el a bilire szoktatást.

1. Száraz pelenka

Amennyiben a lurkó képes egy órán át visszatartani a vizeletet, talán elérkezett az idő, hogy megismerkedjen a bilivel. Ez az mutatja, hogy kezdi megtanulni tartósan uralni az ingereit. Egy másik jel, hogy nagyobb mennyiség távozik egy adott pisilés alatt.

2. Kiszámítható anyagcsere

Kisbabánknak ki fog alakulni a rendezett anyagcseréje, így kiszámíthatóvá válik a folyamat. Ennek köszönhetően kevesebb éjszakai bélmozgás tapasztalható.

3. Figyelmeztető jelzések

Az apróságok olykor nyilvánvalóan ki tudják fejezni szándékaikat „kaki” vagy „pisi” szavakkal, de a morgolódás vagy guggolás is gyakran megfigyelhető. Ezek a viselkedésbeli jelzések is azt mutatják, hogy ideje tanítgatni a bili-használatot.

A kicsik legtöbbször szégyenlősnek mutatkoznak és szeretnék, ha magukra hagynánk őket, amikor az inger jelentkezik – ez ismét egy félreérthetetlen jel arra, hogy készen áll.

4. Nem érzik jól magukat a pelenkában

A pici elkezdi kényelmetlenül érezni magát, amikor piszkos pelenkát visel, így valószínűleg megpróbál megszabadulni tőle, vagy más módon tudatni, hogy nem tetszik neki a helyzet. Ez egy remek alkalom lehet arra, hogy megmutassuk neki a bugyipelenka használatát.

5. Kíváncsiság mások szokásai iránt

Feltehetőleg érdeklődést mutat továbbá a mi szokásaink iránt is. Akár az, hogy nézni szeretne bennünket vécézés közben, akár hogy kérdezősködik, azt jelenti, szeretné ő is egyedül kipróbálni ahogy a „nagyok”.

Sütik elfogadása