Készen áll már gyermekünk a bilire szoktatásra?

Caitlin Boyle

2014. 10. 17.

Mi talán már készen állunk a pelenkáról történő váltásra, de vajon gyermekünk is? Figyeljünk az árulkodó jelekre, melyekből megtudhatjuk, hogy gyermekünk érzelmileg és fizikailag is készen áll-e a bilire szoktatásra?

Ahogy a babák lassan kisgyermekké érnek, a szülők is pelenkacserélő bajnokokká változnak. A használt Pampers pelenka egy szempillantás alatt lekerül! A piszkos popsi egy szempillantás alatt ragyogó tisztaságnak örvend! Lényegében megtanulunk elbánni szinte bármilyen kosszal és rendetlenséggel, amit kis szeretetgombócunk csinál.

Függetlenül azonban a tökélyre fejlesztett pelenka- cserélő képességeinktől, a legtöbben izgatottan várják a bilire szoktatás időszakát. Ne siessük azonban el a dolgokat; ez egy olyan procedúra, amely nagy mértékben függ a pici fizikai és érzelmi érettségétől. A legtöbb gyermek 18 és 24 hónapos kora között jelzi a bili-tréningre való készenlétet.

Aikor gyermekünk készen áll, minden bizonnyal elkezd majd beszélni a dologról, vagy más egyéb módon juttatja tudtunkra érdeklődését. Talán minket szeretne majd látni a mosdó használata közben, vagy más gyerekekről tesz majd fel kérdéseket.

Csemeténk egy idő után be is fogja jelenteni minden alkalommal, amikor pisilnie vagy kakilnia kell. Az is ugyanennek a jele, ha lehúzza a nadrágját, vagy leguggol. Ráadásul egy idő után egyre jobban zavarja majd a piszkos pelenka érzése. Egyéb gyakori jelek, melyek arra engednek következtetni, hogy gyermekünk készen áll a „kiképzésre”: segít magát öltöztetni, képes utasításokat követni, s vágyik arra, hogy ő is „nagyfiú” vagy „nagylány” legyen.

A ,,bili tréning’’ normális esetben körülbelül hat hétig tart, ez azonban természetesen sokkal tovább is elhúzódhat, még a gyermek érzelmi és fizikai fejlettségétől függetlenül is. Ne feledjük, hogy az éjszakai bepisilés teljesen normális dolog. Az is elképzelhető, hogy évekig tart, míg sikerül elsajátítani az éjszakai bilihasználatot, még akkor is, ha nap közben hibátlanul megy a dolog. Minden gyerek más és más!

Sütik elfogadása