6 Tipp és trükk a sikeres bilire szoktatáshoz

Aviva Patz

A szobatisztaság egy nagy lépés a gyermekek és a szülők életében egyaránt. S hogy mi a siker titka? Rengeteg türelem és még több kreativitás! Ha a gyermekünk készen áll a szobatisztaságra, próbáljuk ki az alábbi, szülők által tesztelt technikákat.

1. Készítsünk trónt!

A WC-ülőke rögtön az átlagosból különlegessé válik, amint felmatricáztuk csillogó tündérekkel vagy versenyautókkal. Engedjük, hogy a gyermekünk válasszon ki egy olyan bili dizájnt, ami inspirálja őt, vagy hagyjuk, hogy kidekorálja a bilit vagy a wc ülőkét csillogó matricákkal. Így azok használata öröm lesz a kicsi számára!

2. Legyen a bilizés ideje kellemes és szórakoztató élmény!

A fürdőszobát egy „bili-menyországgá” is alakíthatjuk, bili témájú könyvek és olyan játékok bekészítésével, amelyek segítségével a gyermek tovább marad ülve.

Tehetünk még köré néhány olyan plüssállatot, amiket a gyerek választ magának társaságként. Arra fogja ösztönözni őt, hogy megmutassa a „bili-cimboráknak”a bili használatának módját.

3. Készüljünk fel különböző eszközökkel!

A gyermekeket emlékeztetni kell arra, hogy rendszeresen tartsanak bili szüneteket. Annyira bele tudnak feledkezni a játékba, hogy gyakran nem veszik észre, hogy ki kell menniük, csak amikor már túl késő. A könyörgés pedig senkinek sem jó.

Épp ezért inkább állítsunk be egy időzítőt – akár a mikrón, a telefonon, vagy ami még jobb, egy olcsó karórán, amit a gyermek is tud viselni.

Próbáljunk meg egy rutint kialakítani gyermekünknél, ami arra készteti őt, hogy például minden étkezéskor és lefekvés előtt menjen el bilizni. Amikor eljön az adott idő, vagy a csipogó megszólal, ő már izgatottan fogja bejelenteni: „Itt a bili idő!”

4. Legyen ez egy játék!

Tegyünk pár darab O-alakú gabonapelyhet a WC-be és hívjuk ki a kisfiunkat egy kis cél-lövészetre. Színekkel is tudunk kísérletezni: Dobjunk kék ételfestéket a WC-csészébe és nézzük meg, ahogy a kicsi vizelete zölddé változtatja azt. Kész varázslat!

5. Válasszunk a számára kedves alsóneműket!

Ha a gyerekünk szereti a tűzoltókat, akkor egy olyan fehérnemű, amelyen egy élénk piros tűzoltóautó mintája található, lehet, hogy az össz motiváció amire szükségünk van ahhoz, hogy a kicsi levesse a pelenkát. Mondjuk el neki, hogy azok a nagyfiúk, akik már használják a WC-t, „menő” alsóneműket viselhetnek.

6. Kivárás

Felejtsük el a könyvek által javasolt időt, és hagyjuk, hogy a gyermekünk döntse el mikor van itt az ideje, hogy kilépjen a pelenkából. Keressük a készen állás jeleit: érdeklődik a fürdőszobában, jelzi, ha ki kell mennie, vagy ragaszkodik a pelenkacseréhez egyből az ürítés után. Ezek valószínűleg a jelek lehetnek, és nem kell hozzájuk vesztegetés, könny és baleset...

Függetlenül attól, hogy melyik stratégia passzol a legjobban a nevelési stílusunkhoz és gyermekünkhöz, a legjobban az segít, ha pozitívak maradunk a témában. Töltsünk minőségi időt a gyerekkel, míg ő barátkozik a bili használatával, majd dícsérjük meg büszkén minden sikeres kísérlet után!

Sütik elfogadása