A szobatisztaságra neveléssel kapcsolatos problémák és megoldások: az ágybavizelés

Aviva Patz

A szobatisztaságra való nevelés többet jelent, mint segíteni a gyermeknek leszoknia a pelenkáról. Fontos észben tartani, hogy mennyi mindenen megy keresztül ebben az időszakban kisbabánk. Az alábbiakban bemutatjuk azt a három problémát, amivel ilyenkor leggyakrabban szembesülhetünk, illetve azt, hogyan győzhetjük le ezeket.

Ágyba vizelés

Előfordult már, hogy a kicsi egész nap szárazon marad, de reggelente tócsában ébred? A teste talán még mindig túl éretlen, ahhoz, hogy jelezze az agyban a hólyag telítettségét.

A szobatisztaságra szoktató folyamat alatt gyakran jellemző a kisgyermekekre az első évben, hogy nappal szobatiszták, de éjszaka előfordulnak balesetek. Sőt, a 3 éves körüli gyermekekkel is előfordul, hogy havonta egyszer bevizelnek az ágyba.

A megoldás Takarítsunk fel és lépjünk tovább, pláne, ha ez csak alkalomadtán fordul elő. Megkönnyíti a dolgunkat, ha egy műanyag ágyvédő huzattal letakarjuk az ágyat.

Amennyiben a „baleset” heti két-három alkalommal is előfordul, fontoljuk meg a bugyipelenkák használatát, ami megkönnyíti az átmenetet a pelenkából a rendes alsóneműbe.

Tiltakozás a bilibe kakilás ellen

Néhány kisgyermeknek nem az jelent gondot hogy a bilibe vizeljen, sokkal inkább a kakilás az, ami nehezükre esik. Szakértők szerint, ilyenkor attól félnek, hogy mindent összepiszkítanak. Ha valóban ez az, ami aggasztja gyermekünket, akkor elképzelhető, hogy vagy személyes és kínos tapasztalata van egy „baleset” kapcsán, vagy látta ugyanezt egy másik gyerekkel megtörténni, és nem akar hasonló sorsra jutni.

A megoldás Figyeljük meg, hogy milyen időközönként van bélmozgása a kicsinek, esetleg közvetlenül a délutáni alvás után, vagy egy jó félórával az ebéd után, - majd ültessük rá a bilire ezekben az időpontokban. Rengetegszer dícsérjük meg, ha sikerül elvégeznie a dolgát. Akárhogy is, legyünk mindig pozitívak a témában!

Az olyan negatív töltetű szavak használata, mint pl. a "piszkos" vagy "büdös" ahhoz vezethet, hogy a gyermek úgy érzi szégyenkeznie kell amiatt, és zavarba jön. Győzzük meg arról, hogy mindenki szokott kakilni, így ez természetes! Ha a gyermek még mindig ellenkezik, javasoljuk neki a bugyipelenkát.

Balesetek útközben

A kiruccanások - legyen szó akár repülőútról, vagy csak egy bevásárlóközpontba tett látogatásról, - jókora kihívások a szobatisztaságot tanuló kisgyermekeknek, mivel meg kell szakítaniuk a megszokott rutinjukat. A megszokott környezetből kiszakadva még azokkal a gyerekekkel is előfordulhat egy kis baleset, akik általában egész nap szárazon szoktak maradni.

A megoldás Mielőtt kilépnének otthonról, figyelmeztessük a gyermekünket, hogy használja a bilit vagy a WC-t. Ha már elindultunk, legalább óránként tartsunk bili szünetet és mielőtt elhagynák az adott helyet, megint. Legyen nálunk tiszta váltás ruha vészhelyzet esetére! Kitartás! Türelemmel és idővel a kicsi hamarosan szobatiszta lesz!

Sütik elfogadása