Vajon a mi gyermekünk készen áll-e a szobatisztaságra?

Cheryl Lock

Annak ellenére, hogy kissé ijesztően hangzik, minden anya átesik ezen az időszakon, ami egyébként nem kell, hogy nehéz legyen! Ez, a szobatisztaságra nevelés. Ha a gyermek életkora 18 hónap és 2 és fél év közé esik, akkor a leglényegesebb kérdés ezzel kapcsolatban: Hogyan lássunk hozzá?

Való igaz, hogy néhány gyermek elég könnyen rászoktatható a szobatisztaságra, de vannak olyanok is, akiknek szüksége lehet egy kis plusz törődésre és figyelemre. Pihenjünk, vegyünk egy mély lélegzetet, és kövessük az alábbi utasításokat. Gyermekünk hamarosan sikeresen fogja venni az akadályt!

1. Megfelelő időben kell elkezdeni!

Nincs értelme azelőtt szobatisztaságra nevelni a gyermeket, mielőtt készen állna rá (és mi magunk is készen állnánk rá!) A folyamat nem fog csak úgy magától működni. Várjunk mindaddig, amíg a saját türelmünk is maximális tűrőképességgel bír. Ha bármilyen stresszes esemény közepén vagyunk, - például egy költözködés, - inkább várjuk meg amíg teljes figyelemmel a kérdésre nem tudunk összpontosítani!

Szerencsére elég egyértelmű jelei vannak, ha a gyermek már készen áll a bili használatára, csak oda kell figyelnünk ezekre a jelekre!

Azoknak a kicsiknek, akik készen állnak a szobatisztaság elsajátítására, képesnek kell lenniük arra, hogy kövessék az alább felsorolt utasításokat. Próbáljuk meg lassan elkezdeni, gyakoroltassuk vele az alsóneműjének vagy bugyipelenkájának le- és felhúzását.

Ezután már a nagyobb kihívást jelentő feladatok felé is haladhatunk, például már az olyan összefüggés is megtanítható a gyermeknek, hogy a vécézés használata közben a pelenkát le kell tolni. Ha ki kell mennie a gyermeknek, akkor azt jelezheti nekünk, főleg, ha már megmutattuk és elmagyaráztuk neki a WC megfelelő használatát (ami egy nagyszerű ötlet).

Még az is előfordulhat, hogy a kicsi már megpróbálta önállóan használni a WC-t. Ebben az esetben kiemelten dícsérjük meg!

2. Vonjuk be a gyermeket a folyamatba!

A bilire szoktatás eszközeinek (bili, adapter ülés, stb.) beszerzésére időt kell majd szánnunk, és a legjobb ötlet, ha a picit is bevonjuk a kiválasztásba. Ez egy egyszerű módja annak, hogy ő is izgatottan tekintsen a szobatisztaságra nevelés folyamatára.

Miután föltérképeztük, hogy mely felszerelések lesznek megfelelőek számára, engedjük meg a kicsinek, hogy válasszon a több különböző szín és minta közül. Élvezni fogja, hogy részt vehet a válogatásban, és a tudatot, hogy ez a bili csak az övé lesz.

3. Ne csüggedjünk!

Mint a legtöbb gyerekekre vonatkozó dologban, itt is a türelem a titok nyitja. Ne feledjük, hogy a lányok nagyobb hajlandósággal éreznek rá a szobatisztaságra mint a fiúk, és néha akár több hónapig is eltarthat míg felveszik a ritmust, és képesek lesznek akár maguktól is elmenni a mosdóba. Próbáljuk megőrizni a nyugalmunkat (és a lehető legtöbb humorral álljunk a kérdéshez), és akkor minden rendben lesz.

4. Készüljünk fel a kudarcokra!

Teljesen normális, ha a gyermek párszor kudarcot vall a szobatisztaság felé vezető úton, de az, hogy mi hogyan kezeljük ezeket a kudarcokat, kulcsfontosságú! Soha ne legyünk mérgesek és soha ne büntessük a gyermeket egy „baleset” miatt! Inkább legyünk pozitívak és mondjuk el neki, hogy balesetek márpedig előfordulhatnak. Aztán emlékeztessük, hogy a legközelebbi alkalommal amikor szükségét érzi, hogy kimenjen, ne feledje, hogy a szuper új bilije várja..

Emlékezzünk: a lassú és fokozatos munka meghozza az eredményét a szobatisztaságra való nevelésben. Próbáljunk arra gondolni, hogy csak egyszer kell a gyerekünket erre megtanítanunk. Hamarosan csak egy távoli emlékké válik ez az időszak.

Sütik elfogadása