3 jele annak, hogy gyermekünk készen áll a bilire szoktatásra

Rachel Morris

Mint a legtöbb anyuka, mi is minden bizonnyal már számláljuk a napokat, ami még hátravan a bilire szoktatásig. Fontos azonban, hogy ne hajtsuk a picit túl gyorsan ebbe a fázisba.

Amíg a szobatisztaságra való megérés átlag 2-3 éves korban jön el, néhány gyerek már hónapokkal korábban készen állnak, míg mások még 4 évesen is pelenkásak. Minden gyerek más!

Szerencsére a gyermek jelzi azt, ha készen áll arra, hogy eldobja a pelenkát, és megtanulja a nagyfiús módját a WC használatának. Az alábbi szobatisztaságra való nevelési tanácsokat tartsuk észben, miközben segítsünk a kisgyermeknek dolga elvégzésében.

1. Figyeljük a változásokat a mosdóhoz való hozzáálláséban!

Amint a gyermek elkezdi átvenni az irányítást a bél- és a hólyagmozgások felett, észre fogjuk venni, hogy a piszkos pelenkák száma el kezd csökkenni. Ez egy jele a szobatisztaság bevezetésének alkalmasságára.

Körülbelül ugyanebben az időben, sok gyerek inkább félrevonul amikor bepiszkítja a pelenkát, nem marad a középpontban. Tehát ne lepődjünk meg, ha gyermekünket egy sarokban guggolva, vagy egyedül a hálószobájában találjuk, mielőtt bepiszkít. A cél ilyenkor az, hogy „elkapjuk” a kicsit mielőtt elvégzi a dolgát, és finoman javasoljuk neki, hogy üljön a bilire, majd figyelje, hogy mi történik.

2. A kicsi reakciója a nedves vagy piszkos pelenka cseréjére

Ahogy gyermekünk egyre tudatosabbá válik a teste működésével kapcsolatban, úgy jelezni fogja azt is, hogy pelenkacserére van szüksége; vagy azzal, hogy rámutat, vagy azzal, hogy mondja.. Valószínűleg hamar frusztrálttá válik vagy kényelmetlenül érzi majd magát miután elvégezte a dolgát, és lehetséges, hogy megpróbálja levenni a saját pelenkáját. Lehet, hogy kicsit furcsán vagy kellemetlennek hangzik, de azzal is segíthetünk a gyerek a bilire szoktatásában, hogy megengedjük neki, hogy a mosdóban tartózkodjon, mialatt mi használjuk a WC-t.

3. A gyermek önállósulni kezd

Ahogy a gyermek egyre függetlenebbé válik, mindent ő maga akar majd elkezdeni - beleértve a saját székletürítésével való megbirkózást. Ez a „nagyfiúként” vagy „nagylányként” való viselkedéshez vezető lépés nyilvánvaló lesz: "Ezt/azt akarom csinálni!" felkiáltások sokasága, és a segítségünk visszautasítása az olyan tevékenységekben, mint például a pizsama felvétele. Ezek apró jelei annak, hogy a gyerek készen áll a szobatisztaság elsajátítására.

Ne feledjük: minden gyermek más, így ha erőltetjük a bilire szoktatást, mielőtt még ő maga készen állna, rosszul sülhet el a dolog. A türelem és az odaadás segít a siker elérésének érdekében. Addig is dicsérjük sokat a kicsit; és persze érdemes otthon tartani tisztítószer-tartalékokat is.

Sütik elfogadása