Ki felügyel bennünket a várandósságunk során?

Készülődés a Nagy Napra Jobban járunk, ha jó előre átgondolunk mindent. Sok fontos döntést kell meghoznunk, a terhesgondozástól a szülésen keresztül az esetleges szülés közbeni fájdalomcsillapításig.

A TERHESGONDOZÁS Miután a nőgyógyász megerősítette a terhesség tényét, jelentkeznünk kell terhesgondozásra, amelyet Magyarországon a szülész-nőgyógyász szakorvos, a családorvos és a védőnő együtt végez. Van aki nem a helyi kórházat, hanem privát szülész-nőgyógyászt választ. Legtöbb esetben ugyanaz a szakember vizsgálja a várandós anyukát a teljes terhességgondozás alatt, és – nem privát orvosválasztás esetén is – ő bonyolítja a szülést, ha a nagy napon ő az ügyeletes.

SAJÁT DÖNTÉSÜNK Rendkívül fontos, hogy meg legyünk elégedve a terhesgondozásunkat végző szakemberekkel. A legtöbb szakember kiváló, barátságos és segítőkész, de ha valami okból nem érezzük megfelelőnek a gondozást, ezt mindenképpen közölnünk kell! Olyan szakemberekre van szükség, akikben szakmailag és emberileg is megbízunk.

A terhesgondozás során számos szempontot kell mérlegelnünk. El kell döntenünk, hogy hogyan szeretnénk szülni: otthon vagy kórházban akarjuk világra hozni gyermekünket? Kérünk-e majd fájdalomcsillapítást, és ha igen, akkor mit ajánl a szakember, illetve milyen lehetőségek állnak rendelkezésre? Megkérdezhetjük a szülésznőt személyes tapasztalatairól is, és kikérhetjük véleményét a témában. Érdemes az elején elmondanunk, hogy mit szeretnénk és milyen elvárásaink vannak a várandóssággal és a szüléssel kapcsolatban, mivel így a szakember is tisztán lát. Ráadásul a beszélgetéssel mélyül a bizalom köztünk és az orvos illetve szülésznő között, akikkel együtt indulunk erre a nagy kalandra.

Sütik elfogadása