Gyógyulás és felépülés a szülést követően

Vajon mi történik a testünkkel szülés után?

Tudjunk meg még többet a szülés utáni fájdalmakról, a gyermekágyi folyásról és a gátmetszésről, hogy minél hamarabb javuljon az állapotunk, és élvezhessük az újszülöttünkkel töltött időt!

A következőkben megtudhatunk néhány szülési tényt, információt a baba érkezéséről és a hüvelyi szülésről. A szülés egy természetes biológiai folyamat, ami nagyban megterheli szervezetünket. Ezért a kisbabánk érkezését követő napoknak és heteknek testünk gyógyulásáról kell szólniuk. Valójában egy évig is eltarthat, mire testünk teljesen visszanyeri a terhesség előtti állapotát. Habár van némi különbség a gyógyulást tekintve a hüvelyi szülés és a császármetszés között, mégis az általános gyógyulási folyamat egyaránt vonatkozik mindkét módra. Az alábbi részben számos, a szüléssel kapcsolatos tényt tárunk fel. Különböző szempontok befolyásolhatják a gyógyulást, úgymint az általános egészség, tápláltsági állapot és a fáradtság, vagy a stressz.

Méhösszehúzódások és visszafejlődés

Nem sokkal a baba születése után a méhlepény leválik a méh faláról és kilökődik. Az a terület, ahol a méhlepény csatlakozott a méhez, nagyon hasonlít egy nyílt sebre, aminek be kell gyógyulnia. Szerencsére a testünk gyorsan munkához lát. Percekkel a szülés után a méh erősen összehúzódik, ezzel lezárva a falán található nyitott ereket a méhlepény oldalán. Ezeket a méhösszehúzódásokat gyakran nevezik „szülés utáni fájdalmaknak”, amik következtében az első pár napban erős, görcs jellegű fájdalmat érezhetünk, ami később alábbhagy. Különösen tapasztalható mindez a szoptatás közben, ugyanis a mellbimbó ingerlése elősegíti az összehúzódást. Ha túlzott kellemetlenséget okoznak a görcsök, szedhetünk érzéstelenítő (fájdalomcsillapító) gyógyszert, viszont ezt feltétlenül egyeztessük az orvosunkkal!

A szülés után úgy érezhetjük, hogy a méhünk valahol a köldökünk környékén van, és egy kemény labdának tűnhet a hasüregben szülés utáni összehúzódások miatt. Ez napról napra kisebb lesz egészen addig, míg már nem is érezhető a hasfalon keresztül. Ahogy csökken a mérete, úgy lekerül a szeméremcsont mögé. Ezt a folyamatot visszafejlődésnek (involúciónak) nevezik, amely azt mutatja, hogy a gyógyulási folyamat elkezdődött.

Gyermekágyi folyás

Nagyjából 10 napba telik, mire a placenta helye teljesen begyógyul. Ez alatt az idő alatt véres hüvelyi folyást tapasztalhatunk, az úgynevezett gyermekágyi folyást. Ez az első két napban élénkpiros, hasonlóan egy erős menstruációhoz. Ezután csökken a mennyisége, és sötétbarna, majd halvány rózsaszínes lesz, míg a 10. napra halvány fehéresre változik. Ebből tudhatjuk, hogy a méhlepény oldala teljesen begyógyult. Ez a folyamat felgyorsulhat a szoptató kismamáknál, hiszen a mellbimbó ingerlésé erősíti a méhösszehúzódásokat, így kevesebb ideig tart a gyógyulás. Amíg a gyermekágyi folyás nem szűnik meg, javasolt kerülni a nemi életet, és fontos a rendszeres, megfelelő tisztálkodás és higiénia is ezen a területen (a végbélnyílás és a szeméremtest között), hogy megakadályozzuk a baktériumok hüvelybe jutását.

Fekete szemek és horzsolások

Ha a szülés elhúzódó és nehéz volt, észrevehetünk magunkon egyéb fizikai jeleket is, melyek gyógyulásra szorulnak. Néhány nőnél előfordulhatnak fekete vagy bevérzett szemek, kisebb horzsolások, pöttyök az orcán, vagy nagyobb sebek az arcon illetve a mellkas felső részén. Ezek bármelyike a nehéz erőkifejtés eredménye, amely a légzés visszatartásakor, a nyomás során keletkezhet a második szakaszban, hogy világra segítsük a kisbabát. Kevésbé fordulnak elő ezek a jelek, ha szelíd és könnyebb, szabályos kilégzéses nyomással zajlik a szülés. Ha mégis ilyet tapasztalunk, nyugodjunk meg: hamarosan elmúlnak.

A metszés helyének gyógyulása

Akár hüvelyi szülésről, akár császármetszésről beszélünk, egyfajta metszés mindenképpen van, amelynek be kell gyógyulnia. Amennyiben hüvelyi úton szültünk, gátmetszésünk lehet. Ez egy kisebb metszés, amely a hüvelybemenetet tágítja, mielőtt a baba feje kibújna, és amelyet a szülés után összevarrnak. Mint minden seb esetében, a gátmetszés gyógyulása is eltart egy pár hétig. A test felszívja az öltéseket, azonban a metszés a szülés utáni első hétben még tovább fájhat. Ha a sebet nem tartjuk tisztán, fertőzés is előfordulhat; azonban ha megfelelő gát védelmet biztosítunk (lásd alább), akkor ez elkerülhető.

Amennyiben császármetszéssel szültünk, a hasüregi metszés begyógyulása tovább fog tartani. Ha a császármetszés nem volt tervezett és előjegyzett, de szükség volt rá a szülés alatt felmerülő komplikációk miatt, mind a szülés, mind a műtét után szükséges a felépülés. A már említett hüvelyi szülés utáni gyógyulás (méhvisszafejlődés és gyermekágyi folyás) mellett, a műtét utáni felépülésnek is helyet kell adni. Ez a folyamat jóval hosszabb ideig tart, körülbelül négy-hat hétig.

A császármetszés fájdalmas lehet miután az érzéstelenítő hatása elmúlik. Szükség esetén adható fájdalomcsillapító; ez eleinte egy erős gyógyszer, amelytől kábának és álmosnak érezhetjük magunkat. Amennyiben az öltések nem szívódnak fel maguktól, úgy 5 nappal a szülés után eltávolítják azokat. Bizonyos esetekben fémkapcsokat használnak öltések helyett a metszés összevarrásához; ezeket szintén eltávolítják néhány napon belül. Ezek a kapcsok, vagy varratok kellemetlen, húzó érzést okozhatnak, mialatt a bőr gyógyul. A műtét előtt behelyezett húgyúti katéter eltávolítása után nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel és a gyakori vizelés, hogy megelőzzük a húgyhólyag fertőzését.

Keringésserkentők

A jó keringés elősegítésére a műtét után sokat kell majd mozgatni a lábunkat, feszíteni a lábfejünket, mozgatni a lábujjainkat, amikor az érzéstelenítő hatása elmúlik. Ki kell üljünk az ágy szélére, átülni egy székbe és a szülést követő első napon már sétálhatunk is. Előfordulhat, hogy rugalmas harisnyát kell viselnünk, hogy serkentsük a jó keringést és megelőzzük a vérrögök kialakulását. Mivel a császármetszést követő gyógyulási folyamat sokkal összetettebb, így valószínűleg tovább leszünk kórházban.

Tippek az otthoni gyógyuláshoz

Hazaérkezésünk után a gyógyulási folyamat már a mi felelősségünk. Íme néhány tipp, amely segíti a gyógyulást és a kényelmünket:

• Lélegezzünk nyugodtan és alkalmazzunk masszázst, ha a szülés utáni fájdalmak zavaróak. Ha ezek nem segítenek, használhatunk fájdalomcsillapítót, amit az orvos írt fel. Tartsuk szem előtt, hogy ezek a fájások mutatják azt, hogy a visszafejlődés és a gyógyulás folyamatban van, és ez egy jó jel! • A metszés fertőzésének megelőzésére használjunk minden négy-hat órában tisztasági betétet. Mindig elölről hátulra húzva távolítsuk el, hogy elkerüljük a baktériumok hüvelybe jutását! Minden vizelés, vagy székelés után mossuk meg meleg vízzel a gát területét, majd gézzel töröljük szárazra. Mindig elölről hátrafelé töröljünk! Üljünk melegvizes kádba (ülőfürdő), vagy használjunk meleg borogatást, ezzel is segítve a seb gyógyulását. • Kövessük a kórházban kapott utasításokat a császármetszés esetében! Az öltözékünk legyen tiszta és száraz. • Fogyasszunk egészséges ételeket, ezzel is megkönnyítve a gyógyulási folyamatot. Győződjünk meg róla, hogy elegendő fehérjét, vitamint és sok folyadékot viszünk be a szervezetünkbe! • Ne éljünk nemi életet addig, amíg a gyermekágyi folyás el nem múlik, illetve a gátmetszés be nem gyógyul; ezután is előfordulhat azonban, hogy nincs kedvünk hozzá a fáradtság miatt. Más eszközökkel is tudathatjuk kedvesünkkel, hogy szeretjük őt, annak ellenére, hogy ebben az időszakban az érzelmi energiánk nagy részét a baba kapja. • Pihenés! Ez a legfőbb szempont a gyógyuláshoz. Ne csináljunk túl sokat túl gyorsan, még akkor se, ha jól érezzük magunkat közben. Az egyetlen tevékenység, ami most a feladatunk, az a babáról való gondoskodás. A főzést, mosást és a házimunkát ruházzuk át valaki másra! Tervezzünk előre, így ezek a teendők segítséggel megoldhatóak. • Aludjunk, amikor a baba is alszik! Mivel előreláthatólag sok félbeszakított éjszakánk lesz az elkövetkezendő időben, ezért tartsunk délutáni alvásokat a nap során. Arra kell törekednünk, hogy minél többet aludjunk egy 24 órás időszakban (akár több szakaszra bontva), mint ahogyan a baba születése előtt tettük. Némítsuk le a telefont, és tegyünk ki egy „Ne zavarj!” táblát az ajtóra.

Mikor hívjunk orvost?

Keressük fel orvosunkat, amennyiben a következő jelek bármelyikét tapasztaljuk magunkon, mert ezek arra utalhatnak, hogy a gyógyulás nem a megfelelő módon halad, illetve, ha úgy érezzük, hogy fertőzés kezd kialakulni:

• Ha a testhőmérsékletünk több mint egy napig 38 fok fölé emelkedik. • Halványpiros vagy erős vérzés (gyermekágyi folyás) a negyedik nappal a szülés után, vagy nagyobb vérrögök a folyásban. • Amennyiben a gyermekágyi folyásnak kellemetlen szaga van. Normális esetben enyhén dohos szaga kell legyen, hasonlóan a menstruációs vérzéshez. • Fájdalom a hasüreg alsó részén, a szülés után pár nappal. • A fertőzés jelei (vörösség, láz, duzzanat és váladékszivárgás) a gátmetszés vagy a császármetszés helyén.

Ha követjük ezeket az utasításokat, meg fogunk lepődni, milyen hamar leszünk újra régi önmagunk a szülés után. Mivel a szülés egy természetes folyamat, nem egy betegség, így a testünk is gyorsan fog regenerálódni. Ezt a néhány napon át tartó kellemetlenséget a gyógyulásunk során be fogja aranyozni a karunkban tartott kisbaba öröme!

Mindenképpen hasznos lehet, ha mindennek alaposan utánaolvasunk!

Sütik elfogadása