Gyógyulás és felépülés a szülést követően.

Gyógyulás és felépülés a szülést követően.

2014.10.17.

Vajon mi történik a testünkkel szülés után?


Tudjunk meg még többet a szülés utáni fájdalmakról, a gyermekágyi folyásról, és a gátmetszésről, hogy minél hamarabb javuljon az állapotunk, és élvezhessük az újdonsült kisbabánkkal töltött időt!

A következőkben megtudhatunk néhány szülési tényt, információt a baba érkezéséről és a hüvelyi szülésről. A szülés egy természetes fizikai folyamat, viszont a kisbabánk érkezését követő napoknak, és heteknek testünk gyógyulásáról kell szólniuk. Valójában egy évig is eltarthat, mire testünk teljesen visszanyeri a terhesség előtti állapotát. Habár van némi különbség a gyógyulást tekintve a hüvelyi szülés és a császármetszés között, mégis az általános gyógyulási folyamat egyaránt vonatkozik mindkét módra. Az alábbi részben számos, a szüléssel kapcsolatos tényt tárunk fel. Különböző szempontok befolyásolhatják a gyógyulást, úgymint az általános egészség, tápláltsági állapot és a fáradtság, vagy a stressz.

Méhösszehúzódások és visszafejlődés


Nem sokkal a baba születése után a méhlepény leválik a méh faláról és kilökődik. Az a terület, ahol a méhlepény csatlakozott a méhez, nagyon hasonlít egy nyílt sebre, aminek be kell gyógyulnia. Szerencsére a testünk gyorsan munkához lát. Percekkel a szülés után a méh erősen összehúzódik, ezzel lezárva a falán található nyitott ereket a méhlepény oldalán. Ezeket a méhösszehúzódásokat gyakran nevezik „szülés utáni fájdalmaknak”, amnek következtében az első pár napban erős, görcs jellegű fájdalmat érezhetünk, ami később alábbhagy. Különösen tapasztalható mindez a szoptatás közben, ugyanis a mellbimbó ingerelése elősegíti az összehúzódást. Ha túlzott kellemetlenséget okoznak a görcsök, bevehetünk érzéstelenítő (fájdalomcsillapító) gyógyszert, amit feltétlenül egyeztessünk az orvosunkkal!

A szülés után azt érezhetjük, hogy a méhünk valahol a köldök környékén van.
A szülés utáni összehúzódás miatt a méh egy kemény labdának tűnhet a hasüregben. Ez napról napra kisebb lesz egészen addig, míg már nem is érezhető a hasfalon keresztül. Ahogy csökken a mérete, úgy lekerül a szeméremcsont mögé. Ezt a folyamatot visszafejlődésnek (involúciónak) nevezik, amely azt mutatja, hogy a gyógyulási folyamat működik.

Gyermekágyi folyás


Nagyjából 10 napba telik, mire a placenta helye teljesen begyógyul. Ez alatt az idő alatt észrevehetünk egy véres hüvelyi folyást, az úgynevezett gyermekágyi folyást. Ez az első két napban élénkpiros, hasonlóan egy erős menstruációhoz. Ezután csökken a mennyisége, és sötétbarna, majd halvány rózsaszínes lesz, míg a 10. napra halvány fehéresre változik. Ebből tudhatjuk, hogy a méhlepény oldala teljesen begyógyult. Ez a folyamat felgyorsulhat a szoptató kismamáknál, hiszen a mellbimbó ingerlésé erősíti a méh összehúzódásokat, így kevesebb ideig tart a gyógyulás. Amíg a gyermekágyi folyás nem szűnik meg, javasolt kerülni a nemi életet, és fontos a rendszereses, megfelelő tisztálkodás és higiénia is ezen a területen (a végbélnyílás és a szeméremtest között), amely megakadályozza a baktériumok hüvelybe jutását.

Fekete szemek és horzsolások


Ha a szülés elhúzódó és nehéz volt, észrevehetünk magunkon egyéb fizikai jeleket is, melyek gyógyulásra szorulnak. Néhány nőnél előfordulnak a fekete vagy bevérzett szemek, kisebb horzsolások, pöttyök az orcán, vagy nagyobb sebek az arcon illetve a mellkas felső részén. Ezek bármelyike a nehéz erőkifejtés eredménye, amely a légzés visszatartásakor a nyomás során keletkezhet a második szakaszban, hogy világra segítsük a kisbabát. Kevésbé fordulnak elő ezek a jelek, ha szelíd és könnyebb, szabályos kilégzéses nyomással zajlik a szülés. Ha mégis ilyet tapasztalunk, nyugodjunk meg: hamarosan elmúlnak.

A metszés helyének gyógyulása


Akár hüvelyi szülésről, akár császármetszésről beszélünk, egyfajta metszés mindenképpen van, amelynek be kell gyógyulnia. Amennyiben hüvelyi úton szültünk, gátmetszésünk lehet. Ez egy kisebb metszés, amely a hüvelybemenetet tágítja, mielőtt a baba feje kibújna, és amelyet a szülés után összevarrnak. Mint minden seb esetében, a gátmetszés gyógyulása is eltart egy pár hétig. A test felszívja az öltéseket, azonban a metszés a szülés utáni első hétben még tovább fájhat. Ha a sebet nem tartjuk tisztán, fertőzés is előfordulhat; azonban ha megfelelő gát védelmet biztosítunk (lásd alább), akkor ez elkerülhető.

Amennyiben császármetszéssel szültünk, a hasüregi metszés begyógyulása tovább fog tartani. Ha a császármetszés nem volt tervezett és előjegyzett, de szükség volt rá a szülés alatt felmerülő komplikációk miatt, mind a szülés, mind a műtét után szükséges a felépülés. A már említett hüvelyi szülés utáni gyógyulás (méh visszafejlődés és gyermekágyi folyás) mellett, a műtét utáni felépülésnek is helyet kell adni. Ez a folyamat jóval hosszabb ideig tart, körülbelül négy-hat hétig.

A császármetszés fájdalmas lehet miután az érzéstelenítő hatása elmúlik. Szükség esetén adható fájdalomcsillapító; ez eleinte egy erős gyógyszer, amelytől kábának és álmosnak érezhetjük magunkat. Amennyiben az öltések nem szívódnak fel maguktól, úgy 5 nappal a szülés után eltávolítják azokat. Bizonyos esetekben fémkapcsokat használnak öltések helyett a metszés összevarrásához; ezeket szintén eltávolítják néhány napon belül. Ezek a kapcsok, vagy varratok kellemetlen, húzó érzést okozhatnak, mialatt a bőr gyógyul. A műtét előtt behelyezett húgyúti katéter eltávolítása után nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel és a gyakori vizelés, hogy megelőzzük a húgyhólyag fertőzését.

Keringésserkentők


A jó keringés elősegítésére a műtét után sokat kell majd mozgatni a lábunkat, feszíteni a lábfejünket, mozgatni a lábujjainkat, amikor az érzéstelenítő hatása elmúlik. Ki kell üljünk az ágy szélére, átülni egy székbe és a szülést követő első napon már sétálhatunk is. Előfordulhat, hogy rugalmas harisnyát kell viselnünk, hogy serkentsünk a jó keringést és megelőzzük a vérrögök kialakulását. Mivel a császármetszést követő gyógyulási folyamat sokkal összetettebb, így valószínűleg tovább leszünk kórházban.

Tippek az otthoni gyógyuláshoz


Hazaérkezésünk után a gyógyulási folyamat már a mi felelősségünk. Íme néhány tipp, amely segíti a gyógyulást és a kényelmünket:

• Lélegezzünk nyugodtan és alkalmazzunk masszázst, ha a szülés utáni fájdalmak zavaróak. Ha ezek nem segítenek, használhatunk fájdalomcsillapítót, amit az orvos írt fel. Tartsuk szem előtt, hogy ezek a fájások mutatják azt, hogy a visszafejlődés és a gyógyulás folyamatban van, és ez egy jó jel!
• A metszés fertőzésének megelőzésére használjunk minden négy-hat órában tisztasági betétet. Mindig elölről hátulra húzva távolítsuk el, hogy elkerüljük a baktériumok hüvelybe jutását! Minden vizelés, vagy székelés után mossuk meg meleg vízzel a gát területét, majd gézzel töröljük szárazra. Mindig elölről hátrafelé töröljünk! Üljünk melegvizes kádba (ülőfürdő), vagy használjunk meleg borogatást, hogy serkentsük a metszet gyógyulását.
• Kövessük a kórházban kapott utasításokat a császármetszés esetében! Az öltözékünk legyen tiszta és száraz.
• Fogyasszunk egészséges ételeket, ezzel is támogatva a gyógyulási folyamatot. Győződjünk meg róla, hogy elegendő fehérjét, vitamint és sok folyadékot viszünk be a szervezetünkbe!
• Ne éljünk nemi életet addig, amíg a gyermekágyi folyás el nem múlik, illetve a gátmetszés be nem gyógyul; ezután is előfordulhat azonban, hogy nincs kedvünk hozzá a fáradtság miatt. Más eszközökkel is tudathatjuk kedvesünkkel, hogy szeretjük őt, annak ellenére, hogy ebben az időszakban az érzelmi energiánk nagy részét a baba kapja.
• Pihenés! Ez a legfőbb szempont a gyógyuláshoz. Ne csináljunk túl sokat túl gyorsan, még akkor se, ha jól érezzük magunkat közben. Az egyetlen tevékenység, ami most a feladatunk, az a babáról való gondoskodás. A főzést, mosást és a házimunkát ruházzuk át valaki másra! Tervezzünk előre, így ezek a teendők segítséggel megoldhatóak.
• Aludjunk, amikor a baba is alszik! Mivel előreláthatólag sok félbeszakított éjszakánk lesz az elkövetkezendő időben, ezért tartsunk délutáni alvásokat a nap során. Arra kell törekednünk, hogy minél többet aludjunk egy 24 órás időszakban (akár több szakaszra bontva), mint ahogyan a baba születése előtt tettük. Némítsuk le a telefont, és tegyünk ki egy „Ne zavarj!” táblát az ajtóra.

Mikor hívjunk orvost?


Keressük fel az orvost, amennyiben a következő jelek bármelyikét tapasztaljuk magunkon, mert ezek arra utalhatnak, hogy a gyógyulás nem a megfelelő módon halad, illetve, ha úgy érezzük, hogy fertőzés kezd kialakulni:
• Ha a testhőmérsékletünk több, mint egy napig 38 fok fölé emelkedik.
• Halványpiros vagy erős vérzés (gyermekágyi folyás) a negyedik nappal a szülés után, vagy nagyobb vérrögök a folyásban.
• Amennyiben a gyermekágyi folyásnak kellemetlen szaga van. Normális esetben enyhén dohos szaga kell legyen, hasonlóan a menstruációs vérzéshez.
• Fájdalom a hasüreg alsó részén, a szülés után pár nappal.
• A fertőzés jelei (vörösség, láz, duzzanat és váladékszivárgás) a gátmetszés vagy a császármetszés helyén.

Ha követjük ezeket az utasításokat, meg fogunk lepődni, milyen hamar leszünk újra régi önmagunk a szülés után. Mivel a gyermekszülés egy természetes folyamat, nem egy betegség, így a testünk is gyorsan fog regenerálódni. Ezt a néhány napon át tartó kellemetlenséget a gyógyulásunk során be fogja aranyozni a karunkban tartott kisbaba öröme!

Mindenképpen hasznos lehet, ha mindennek alaposan utánaolvasunk!

Ez is érdekelhet: