Fájdalomcsillapítás a szülés során

A méhösszehúzódások kezelése

A fájdalomcsillapítás a szülés során, az egyik olyan téma, ami a terhesség alatt újra és újra előjön. Ez egy fontos kérdés, és amíg nem indul meg a szülés, nem tudjuk, hogy mi lesz megfelelő számunkra, ha egyáltalán van ilyen. A lehetőségek alapos feltérképezése az egyetlen módja annak, hogy jól megfontolt döntést hozhassunk ezzel kapcsolatban!

A szülési fájdalom enyhítése:

Mire számítsunk szülés közben? A nők rendkívül különböző szintű kellemetlenségeket tapasztalnak a szülés szakaszaiban – senki sem tudja miért. Minden anya teste különbözőképp reagál a szülés feladatára. A vajúdási idő hossza az egyik szempont, ami befolyásolhatja, hogy a fájdalomcsillapítás mellett döntünk-e vagy sem. Néhány baba csak átcsusszan a szülőcsatornán és már meg is született, mielőtt az anyának sikerülne kilépni az ajtón. Míg más picik úgy döntenek, hogy akár napokon át tágítják a szülőcsatornán át vezető útjukat, kimerítve ezzal az anyukát, akinek egy kis segítségre lesz szüksége! Szerencsére, a lehetőségek széles skálája áll rendelkezésre annak érdekében, hogy csökkentük a szülés okozta kellemetlenséget, valamint a legtöbb esetben magunk hozhatjuk meg a döntést, hogy mikor válik szükségessé a fájdalomcsillapítás.

Nem gyógyszeres fájdalomcsillapítás

Számos hasznos természetes módszer létezik, ami csökkentheti a kényelmetlenséget és segít nyugodtan és koncentráltan megőrizni állapotunkat a szülés szakaszai során. A relaxációs technikák, masszázs, kontrolált légzés, vizuális képalkotás és zene, mind nem drasztikus módjai a fájdalomenyhítésnek és az idegek ellazításának. Lehet, hogy a kismama órákon vagy otthon már gyakorolta ezeket a technikákat – győződjünk meg róla, hogy szülő partnerünk ugyancsak megcsinálta a házi feladatát!

Gyógyszeres kezelés és fájdalomcsillapítás

Ha úgy érezzük, hogy a szülés már túl fájdalmas kezd lenni számunkra ahhoz, hogy befejezzük, számos különböző lehetőségünk van, hogy változtassunk ezen. Néhány fájdalomcsillapító gyógyszer nyugtatóként hat, hogy mérsékelje a feszültséget és erejét vegye a fájdalomnak. Kaphatunk injekciókat is, hogy az összehúzódásokat kevésbé intenzívnek érezzük. Esetleg dönthetünk az epridurális érzéstelenítés mellett is. Ez a gerincoszlopunkba adott injekció megszünteti a legtöbb összehúzódásból eredő érzést. A gyógyszer használat sokkal könnyebben leküzdhetővé teheti a szülést, de hatással lehet babánkra is, így mérlegelnünk kell az előnyöket és hátrányokat.

Bizonyosodjunk meg arról, hogy minden fájdalomcsillapítási lehetőséget megvitattunk a szülész orvossal, hogy mielőtt a vajúdás megindul, már kellően tájékozottak legyünk ezen a téren. Hasznos lehet számunkra, ha eljátszunk a gondolattal, hogy mit szeretnénk használni, ha a fájdalom elviselhetetlen lesz. Az a döntést persze, amit most hozunk, nem biztos, hogy jó választás lesz a Nagy Napon, és a szülést az határozza meg, ami mellett végül kiállunk. Továbbá mindig hallgassunk a szülésznőnk tanácsaira- az ő szívügye, hogy a mi és babánk érdekét tartsa szem előtt!

Sütik elfogadása