Ehetünk-e a vajúdás alatt? Szülés természetes úton

Ehetünk szülés közben? Igen, de csak apránként, kis mennyiségeket!

A nagymamáink biztosan mondták, hogy szülés közben ne együnk. Ez nem puszta trend volt annakidején, hanem akkoriban a nők nagy mennyiségben kaptak fájdalomcsillapítót és érzéstelenítőket a szülésnél. Az érzéstelenítés következtében nem tudták kontrollálni légzésüket és nyelésüket, épp ezért a szülést megelőző evés növelte a rosszullét kockázatát, mivel a gyomor tartalma könnyen belekürhetett a tüdejébe, ez pedig fölöttébb veszélyes!

Napjainkan: hasonló tanácsok, eltérő okok

A dolgok mára megváltoztak. Az orvosok már nem adnak olyan erős fájdalomcsillapítót a nőknek, mint azelőtt, és az érzéstelenítőt is alig használják már a szüléseknél. A nők éberek, érzékenyek és teljes mértékben képesek a légzésük és nyelésük szabályozására, így gyakran választják a csillapítás nélküli szülést. Ennek ellenére nagy eséllyel az orvosok az ételek mellőzését fogják javasolni a szülés alatt, legfőképpen az általa okozott kényelmetlen érzés elkerülése végett. A szülés előrehaladtával néhány nő hányingert érezhet, amit a fájdalomcsillapítók, vagy a természetes szülésnél az intenzitás növekedése okozhat; ha a gyomor tele van, akkor a hányinger hányásba csaphat át. Noha ez nem veszélyes, azonban kellemetlen élmény a szülésnél.

A szülés alatt az emésztés is leáll. Ilyenkor a véráram elsősorban nem a gyomorba, hanem a méhbe irányul, ahol a munka zajlik. Ennek eredményeképp azok az ételek, amelyeket a szülés alatt fogyasztanánk, - különösképp a magas zsírtartalmú húsok és tejtermékek, - egész egyszerűen megülnek a gyomorban. Ez kényelmetlen érzést okoz és növeli a hányás esélyét is, főleg ha émelygős állapotba kerülünk függetlenül attól, hogy gyógyszert kapunk vagy fájdalomcsillapító nélkül szülünk.

Ételek, amiket fogyaszthatunk a szülés kezdeti stádiumában

Mindazonáltal nem kell minden lehúznunk a listáról. Ami azt illeti, új kutatások kimutatták, hogy a koplalás a gyomor tartalmát még veszélyesebbé teheti a termelt savak révén. Ha megéheznénk a szülés kezdeti szakaszában (később már valószínűleg az ételre nem is tudunk gondolni), akkor nyugodtan elfogyaszthatunk alacsony zsírtartalmú és könnyen emészthető ételeket. A következők közül mind kitűnő választás lehet:

  • Tiszta italok (almalé, áfonyalé, tea, szóda)

  • Levesek, zöldséges húsleves

  • Jégkrémek

  • Pirítós (vaj nélkül), sós kekszek

  • Főtt tészta

Ha úgy érezzük, hogy a szülés beindult, álljunk ellen a nehéz ételek fogyasztásának. A kitartó éhségtűrés kifizetődő, hiszen kényelmes szülésünk lehet. Így hát fogyasszuk a fent említett biztonságos ételeket és ünnepeljünk egy hatalmas pizzával a kicsi világrajötte után!

Sütik elfogadása