Az első babánkat várjuk és szeretnénk jó anyukák lenni? A szülés előkészítő tanfolyamok sok jó tanáccsal láthatnak el bennünket.

Szülés előkészítő tanfolyamok A leendő szülőknek szóló felkészítőkről valószínűleg csak filmekből táplálkozó elképzeléseink vannak. A különböző légzéstechnikák gyakorlása a földön ülve más idegenekkel együtt, talán nem hangzik túl jól sem számunkra, sem partnerünk számára. De ne hagyjuk, hogy az előítéleteink befolyásoljanak bennünket! Az ilyen tréningek többsége igazán pihentető, mi több, mókás tud lenni. A párok megpróbálnak választ találni az összes felmerülő kérdésre, megosztják az észrevételeiket és létfontosságú információkat sajátítanak el a közelgő nagy nappal kapcsolatban. Mielőtt egy ilyen kurzusba regisztrálunk, nézzünk körbe milyen más, hasonló tanfolyamok vannak a környékünkön.

A BABA ELŐNYEI A babás kurzusokban való részvételt érdemes megfontolni, hiszen hosszútávon nagyon hasznos lehet úgy számunkra, mint a baba és az egész család számára. Akár az első, vagy a sokadik terhességünk, a hasznos információból sosem lehet elég. Tanulni másoktól új dolgokat, új módszereket, nem jelenti, hogy nem vagyunk elég jó anyák. Ami az anyának jó, az jó a gyermekének is (és persze az Apának is.). Az alábbiakban bemutatjuk, milyen témákkal foglalkoznak a terhestanfolyamok:

• EGÉSZSÉGES ÉTKEZÉS Hogyan állítsunk össze egy jól kiegyensúlyozott étrendet? Az egészséges táplálkozás nemcsak abban segít, hogy kiválóan érezzük magunkat, de nagyban hozzájárul a baba növekedéséhez és felkészíti a születésre.

• EDZÉS KÉT SZEMÉLYRE Amikor az első babánkat várjuk, különösen fontos, hogy miképp tudunk biztonságosan sportolni, hogy felkészülhessünk a szülésre és csökkentsük a bekövetkező fájdalmakat. Amikor edzünk, a szívünk gyorsabban ver, így a vérnyomás növekszik, és több vér áramlik a babához is. Ennek köszönhetően a kicsink mozgékonyabbá válhat a pocakban, miután befejeztük a sportolást.

• A „P” ÉS „R” A pihenés és relaxálás fokozottan fontos az állapotos időszak alatt, egészen a szülésig. Amikor ellazulunk, a stabil nyugodt állapot hasznos a kicsinek is a pocakban. Pozitív hatása lehet számára a jövőben is; fejlesztheti a kicsi stressz kezelését.

* KÖNNYED LÉGZÉS Hogyan vegyük a levegőt a szülés közben? A kontrollált légzéstechnikák nem csak arra jók, hogy megbirkózzunk összehúzódásokkal, de kellő mennyiségű oxigénnel látják el a babát. A szülés előtt is lehet gyakorolni a megfelelő légzést, ez segít ellazulni és pozitív hatásai vannak mindkettőnk számára.

* A MASSZÁZS VARÁZSLATOS HATÁSA Hogyan hasznosítsuk a masszázst a terhesség és a szülés ideje alatt? Az érintés nyugtató hatása segít enyhíteni a terhesség alatt fellépő rossz közérzetet, valamint a szülés folyamata alatt is segít ellazulni. Rendkívül fontos azonban a masszázs mikéntje. Partnerünknek tudnia kell, hogyan kell biztonságosan és hatékonyan csinálni. A baba szintén élvezni fogja. A masszázs egy csodás módja annak, hogy partnerünkkel együtt felvegyük és ápoljuk a fizikális kapcsolatot a kicsinkkel.

* VEGYÜK FEL A POZÍCIÓT! Bizonyos mozdulatok és különböző testhelyzetek segítenek könnyíteni a terhesség és a szülés alatti kellemetlen érzéseket. Előre nem lehet meghatározni, hogy melyik pozíció lesz kellemes számunkra; ez a szülés alatt fog kiderülni. Különösképp, ha az első gyermekünket várjuk. Viszont, ha ismerjük az összes lehetséges variációt, úgy könnyebb lesz megfelelőt választani. Különböző mozdulatok segítenek enyhíteni az összehúzódások során keletkező fájdalmat, valamint a babát is a megfelelő irányba terelik. Meghatározott szülőpózok a gravitáció segítségével kedveznek a babának, hogy egyszerűbb legyen számára a kijutás a nagyvilágba.

Szülés előtti tanfolyamokkal kapcsolatban kérjük ki a szülésznőnk, valamint a választott kórház szülészetének véleményét. Bármilyen kurzusra is essen a választásunk, biztosak lehetünk benne, hogy sokat fogunk tudni fejlődni annak köszönhetően, hogy több időt töltünk olyanokkal, akik hasonló cipőben járnak és szintén türelmetlenül várják a kis jövevényt.

Sütik elfogadása