A méh felkészülésre a szülésre. Jósló, vagy valódi fájások?

Elaine Zwelling with Prof Dieter Wolke RN, PhD, FACCE

Míg a Braxton-Hicks ártalmatlan „gyakorlat” összehúzódásokkor, a koraszülés viszont komoly dolog. Íme, hogy mi a különbség a kettő között – plusz hogyan állítják meg az orvosok a koraszülést és milyen lépéseket tehetünk, hogy megelőzzük.

Lévén, hogy az alakunk hihetetlen módon megváltozott, nehéz most elképzelnünk, hogy lepillantva újra viszontlátjuk lábujjainkat és hogy a méhünk mérete vissza fog térni a szülés előttihez. Talán már hallhattunk róla, hogy ahogyan közeledünk a szülés napjához, a méhünk alkalmanként megfeszül, így „gyakorolva” a szülést. Ezeket a gyakorló megfeszüléseket nevezik Braxton-Hicks összehúzódásoknak, ami egy teljesen szabályos jelenség.

Tény azonban, hogy a kismamák 10 százalékának koraszüléses összehúzódásai vannak. A Braxton-Hicks összehúzódásokkal ellentétben, a koraszülési összehúzódások komolyak. Ezek a szülés kezdetét jelentik, azelőtt, hogy a baba kész lenne a világra jövetelére.

Hogyan lehet megmondani, hogy Braxton-Hicks összehúzódásról, vagy koraszülésről van szó? A különbséget leginkább a gyakoriságban, az intenzitásban és az időtartamban kell keresni. A következőkre kell odafigyelni:

Braxton-Hicks összehúzódások

A Braxton-Hicks összehúzódások a harmadik trimeszterben jelentkezhetnek. Ezek az anyaméh általános feszüléseként érződhetnek, vagy mintha a baba bukfenceket vetne. Az összehúzódások általában nem fájdalmasak és szinte mindig elmúlnak, körülbelül egy óra alatt. A testünk egyfajta gyakorlatot teljesít, amivel felkészül a szülésre, illetve arra, hogy méhünk visszanyerje eredeti méretét. Habár minden kismamának vannak Braxton-Hicks összehúzódásai, nem mindenki érzi, különösképp az első babánál. Tehát ne ijedjünk meg, ha soha nem tapasztaltuk őket, a testünk mindenképp felkészül a szülésre!

Koraszülési összehúzódások

A koraszülési összehúzódások bármikor jelentkezhetnek a terhesség huszadik és harminchetedik hete között. Ezek nem múlnak el, hanem idővel egyre gyakoribbá és kényelmetlenebbé válnak.

A koraszülés egyéb jeleibe tartoznak: Menstruációs-szerű görcsök a szeméremcsont felett. Nyomás vagy sajgó érzés a medence, a comb, vagy lágyéki részen. Tompa derékfájás, háttáji nyomás. Bélrendszeri görcsök és hasmenés. Fokozott hüvelyi folyás. Vízszerű folyadék, rózsaszínes vagy barnás folyás, illetve vér távozik a hüvelyből.

Ha a fenti tünetek közül bármelyiket tapasztaljuk, vagy több, mint négy összehúzódásunk van egy órán belül, azonnal hívjuk az orvost! Lehet, hogy behívnak egy vizsgálatra, vagy megkérnek minket, hogy mérjük az összehúzódások hosszát. Érezhetjük az összehúzódásokat (ahogy a méhünk megfeszül, aztán elernyed) ha a kezünket a hasunkra tesszük.

A koraszülés megállítása

Ha az orvos szerint koraszülésről van szó, akkor ő elintézi, hogy felvegyenek minket a kórházba. A kórházba történő befekvésnek három oka lehet: Először is, hogy csináljanak egy hüvelyi vizsgálatot, ahol megnézik, nyitott-e a méhszáj, illetve hogy megvizsgálják a hüvelyváladékot, ami előre jelezheti a koraszülést. Emellett, hogy gyógyszerekkel feltartóztassák a szülést. Ezek nem mindig működnek és nem is lehet mindenkinél alkalmazni, csak akkor, ha erre az orvos javaslatot ad. Ha tényleg koraszülésről van szó, kapunk egy szteroid injekciót, hogy segítse a baba tüdejének a fejlődését.

Ha az összehúzódások folytatódnak, benn tartanak bennünket a kórházban, hogy orvosaink közelebbről figyelemmel kísérhessenek.

Végezetül, ha a baba megszületik koraszülöttként, jobb neki, ha kórházban van. Lehet nagyon kicsi és problémái lehetnek a légzéssel, evéssel, a testhőmérséklete normális szinten tartásával, illetve szerveinek fejlődésével. A koraszülött babák gondozása speciális újszülött intenzív osztályon történik, ahol különleges segítséget kap, hogy megfelelően fejlődjön. Néhány kórház ezt különleges babagondozási egységnek hívja.

A koraszülés megelőzése

Vannak óvintézkedések, amiket tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a koraszülés elindulását. Igyunk 2,5 deciliter gyümölcslevet vagy vizet néhány óránként a kiszáradás megelőzésére, ami miatt a méh ingerlékenyebb lehet. Legyen egészséges az étrendünk és hízzunk 12-16 kilót a terhesség alatt. Tartsuk a húgyhólyagunkat üresen, ezzel is csökkentve a húgyúti fertőzés kialakulását, ami növelné a koraszüléses összehúzódás kockázatát és a koraszülést. Mindig elölről hátrafelé töröljünk pisilés vagy székletürítés után, hogy megelőzzük a húgyúti fertőzés kialakulását! Viseljünk pamut alsóneműt. A pamut jobban „lélegzik”, mint más szövet és minél jobb a levegő áramlása, annál kisebb az esélye a baktériumok szaporodásának. Hagyjuk abba a dohányzást és ne használjunk drogokat vagy alkoholt! Hüvelyi közösüléshez használjunk óvszert! Kerüljük a több partnerrel való szexuális közösülést! Óránként üljünk le, tegyük fel a lábainkat és ne emeljünk nehéz tárgyakat! Ne végezzünk fizikai tevékenységet és pihenjünk, ha összehúzódást tapasztalunk, ami nem múlik el rövid időn belül. Próbáljuk csökkenteni a stresszt az életünkben!

A koraszülés lehetősége ijesztő, de a legtöbb kismama csak Braxton-Hicks összehúzódásokat tapasztal. A legjobb, amit tehetünk az az, hogy figyelünk méh összehúzódásokra és vigyázunk magunkra. Hívjuk az orvost, ha bármi szokatlant tapasztalunk!

Sütik elfogadása