A különböző játékok fontossága

Lawrence Kutner

Nem minden játék egyforma! Akár stílusukban, akár céljukban különböznek, ha közelről megfigyeljük milyen játékokban vesz részt csemeténk, betekintést nyerhetünk saját kis világukba.

Szimbolikus játék

Egy csecsemőnek vagy fiatal tipegőnek a kocka, kocka. Egy éves kor felett elkezdi egymásra építeni majd lebontani azokat. Azonban 2 éves korára már sokkal többre kezdi el használni ugyanazt a kockát. Képzeletében átváltozhat házzá, autóvá vagy bármivé, amit csak szeretne.

A játékok más tárgyak szimbólumává válnak. Kisbabánk megpróbálja úgy etetni játékbabáját, mintha az igazi lenne. Ha jól megnézzük, láthatjuk, hogy néha úgy fogja meg a babáját vagy plüssmackóját, ahogyan mi fogjuk őt.

A fenti példa kiválóan érzékelteti, hogy milyen komplex folyamaton megy keresztül gyermekünk fejlődő tudata. Emellett segít felkészülni és kezelni a számukra félelmetes helyzeteket. Például a gyermekorvos egy fülvizsgálat előtt először a játékbabát vizsgálja meg, amit gyermekünk a vizsgálatra vitt magával. Ez segít neki megismerni a helyzetet és eloszlatni félelmeit.

Párhuzamos játszás

A tipegőknek szükségük van játszótársra, bár teljesen másképp játszanak együtt, mint az idősebb gyerekek. Ha két 18 hónapos tipegőt leültetünk egy szobában egy-egy játékkal, azt tapasztalhatjuk, hogy nemigen foglalkoznak egymással.

Ha azonban közelebbről megfigyeljük őket, látni fogjuk, hogy ha az egyik megfog egy kisautót, akkor valószínűleg a másik is ezt fogja tenni. Ha az egyik felkiált, hogy "nem!" (tipegők kedvenc szava), a másik is utánozni fogja egy "nem" felkiáltással.

Sütik elfogadása