Ujjbábozás és mondókák babáknak

A mondókák és a gyengéd érintések tökéletesen ideális párt alkotnak a kisbabák szórakoztatásához, tanulásához és fejlesztéséhez. Az alábbi klasszikus rímek nagy segítségünkre lehetnek, ezért a kötődés kialakítása érdekében játszd ezeket gyakran kisbabáddal!

A játék menete

"Ez elment vadászni"

Ez elment vadászni, (fogjuk meg a gyermek nagylábujját) Ez meglőtte, (fogjuk meg a következő lábujjat és így tovább) Ez hazavitte, Ez megsütötte, Ez az iciri-piciri pedig mind megette! Ham-ham-ham

Tisztába tevésnél mondogassuk neki ezt a mondókát. Vegyük sorba az apró lábujjakat, és amikor a „ham-ham-ham” részhez érünk, tegyünk úgy, mintha meg akarnánk enni a lábikóját.

Hasonlót játszhatunk a kezecskéivel:

„Hüvelykujjam almafa, Mutatóujjam megrázta. Középső ujjam felszedte, Gyűrűs ujjam hazavitte. Ez a pici mind megette, megfájdult a hasa tőle.” (ennél a résznél megcsikizhetjük a baba hasát)

"Kerekecske, dombocska"

„Kerekecske, dombocska, itt szalad a nyulacska. Erre megyen, itt megáll, Itt egy körutat csinál. Ide bújik ide be, Kicsi gyermek keblibe.”

A baba tenyerébe kezdjünk el mutatóujjunk segítségével köröket rajzolni, miközben mondjuk a mondókát. Amikor az „ide bújik, ide be” részhez érünk, futtassuk végig ujjainkat a karján, és fölérve a hóna alatt vagy a nyakánál megcsiklandozhatjuk őt. A meglepetés csikit többnyire imádják a picik. Ugyanezt eljátszhatjuk a pocakján is, a hasikáján körözve.

"Én is pisze, te is pisze"

Mutassunk az orrunkra, miközben elhangzik az „én is pisze” , majd mutassunk a baba orrocskájára, s mondjuk neki, hogy „Te is pisze”. Ezt követi a „gyere pisze, vesszünk össze”, amikor is összedörgöljük az orrunkat. Ez az egyszerű kis játék és mondóka többnyire nagy kacagásban végződik.

"Hőc, hőz, katona"

Hőc, hőc, katona, Ketten ülünk egy lóra, Hárman meg a csikóra, Azzal megyünk Budára, A budai vásárra.

Amikor a baba már tud ülni, ültessük térdeinkre, magunkkal szemben. Fogjuk meg a kezeit és kezdjük el mondani neki a versikét, miközben ütemre a lábunkkal „lovagoltassuk” őt. Garantáltan fog neki tetszeni!

Arcsimogató

Fektessük hanyatt, vagy ha már tud ülni, vegyük ölünkbe a babát, miközben az alábbi rímeket mondogatjuk. Minden résznél a zárójelben lévő testrészét végigsimítjuk.

Zöld erdő (haja) Sík mező (homloka) Pillangó (szemei) Szuszogó (orra) Tátogó (szája) Itt lemegy (nyakához) Itt megáll (hasához) Itt a kulacs, itt igyál!

Hasonlóképp játszhatunk az alábbi mondókával:

Mit csinál a kis kezem? Simogat kedvesen, Ütöget mérgesen, Csiklandoz viccesen, Csípked hegyesen, Táncol ügyesen. Na mit csinál a kis kezem? Te is tudod, mondd velem!

Ha én cica volnék

Énekeljük a babának az alábbi kedves dalocskákat:

Ha én cica volnék, Száz egeret fognék. De én cica nem vagyok, Egeret se foghatok.

Tanulás és fejlődés

A zene és a dalocskák szintén elengedhetetlenek a nyelvi fejlődés szempontjából. Ha napközben sokat dúdolgatunk és énekelünk a babának, nagyban hozzásegítjük őt ahhoz, hogy reagáljon a hangokra és felismerje a nyelvi mintákat.

Mindemellett segítjük őt abban, hogy erős érzelmi és szociális készségei alakuljanak ki. Az ujjakkal történő játszadozás, az ismétlődő rímek és dalocskák fejlesztik a beszédkészséget, a memóriát és a fantáziát, miközben megtanítják a babát a szavak mögötti jelentésre.

Sütik elfogadása