Házilag készített gyurma

Úgy jó, ha maszatos! A tipegők semmit sem kedvelnek jobban annál, mint amikor bepiszkolhatják a kezeiket! Beleugrani egy pocsolyába, belemászni a sárba, vagy kiönteni a földre a játékokat, - mindig garantált nevetést eredményez. Ezt az élvezetet kihasználva, vonjuk bele gyermekünket a főzésbe, kerti munkákba, vagy kézi festésbe! S miért is ne készíthetnénk házilag gyurmát?

KEZEKET BEPISZKOLNI! A tipegők imádják az új dolgokat és szinte semmit sem jobban, mint amikor vízbe nyúlhatnak, sarazhatnak, vagy bármi olyat tehetnek, amibe belemárthatják praclijaikat! Hozzuk ki a legtöbbet ebből az önfeledt életszakaszból és bátorítsuk a picit arra, hogy játsszon a különféle (és persze biztonságos!) anyagokkal, ismerkedjen a halmazállapotukkal és a szagukkal! Pillanatok alatt saját gyurmát is készíthetünk, például az alábbi igen egyszerű recept segítségével. Hagyjuk, hadd adagolja a lisztet és öntse rá a vizet gyermekünk!

1 bögre liszt fél bögre só 1 bögre víz 1 ek olaj 2 tk tisztított borkő (régen sütőpor helyett használták. Figyelem! Nem ugyanaz mint a borkősav!)

Helyezzük az összetevőket egy nagyméretű edénybe és folyamatos kevergetés mellett kezdjük el melegíteni közepes lángon mindaddig, amíg a tésztánk be nem sűrűsödik. Kanalazzuk ki a lábasból, hagyjuk kihűlni majd nyújtsuk ki, hogy a benne található összetevők egyenletesen eloszolhassanak. Ha túl kemény lett a gyurmánk, adhatunk még hozzá egy kis vizet, ha pedig túl lágy, liszttel hinstük még meg! A kihűlt gyurmát egy légmentesen záródó műanyag dobozban, vagy zárható műanyag tasakban tároljuk, hűvös, száraz helyen.

Ne feledjük: ebben a korban a gyerekek csábulhatnak arra, hogy szájukba vegyenek egy falatot a gyurmából, ezért soha ne hagyjuk őket magukra gyurmázás közben! Tanítsuk meg nekik, hogy nem való az evésre, és biztassuk arra, hogy szorgalmasan forgassa apró ujjacskái között a gyurmát és alkosson valami szépet!

Sütik elfogadása