Hogyan segít a közös játék más csemetékkel tipegőnk fejlődésében?

Suzanne Dixon

A kisbabákat teljesen elkápráztatja más gyerekek jelenléte. Elképzelhető, hogy gyerkőcünk teljesen figyelmen kívül fog hagyni minket, ha egy másik gyermek is a közelében van!

Ez a fajta érdeklődés a többi csöppség iránt teljesen érthető, hiszen ebben a korban fontos szerepe van a társaknak. Még akkor is, ha 22 hónapos korig általában csak inkább egymás mellett, mintsem egymással játszanak a gyerekek. Ennek ellenére sokat tanulnak a másik utánzásából, megfigyeléséből, vagy akár még az egymással folytatott „harcból” is.

Tanulmányok kimutatták, hogy amennyiben egy 12 hónapos és egy 24 hónapos kisbabát leültetünk együtt játszani, akkor valahol „középen” fognak találkozni: ebben a szituációban az idősebb baba valószínűleg vissza fog fejlődni egy körülbelül 15 hónapos szintjére, míg a 12 hónapos csöppség képességei 3 hónapot előre ugranak. Így aztán kiválóan el tudnak játszani egymás mellett.

Szervezzünk más gyerekekkel közös játékot, vagy csatlakozzunk egy játszótéri csoporthoz, hogy kisbabánk megkapja mindazt az interakciót, amire szüksége van. Ebben a korban a tanulás céljából „rendezett” két órás közös játék (beleértve egy uzsonna/tízórai szünetet) bőven elegendő.

Sütik elfogadása