Főzés gyerekekkel

Jeannette Moninger

A legtöbb kisgyermek igyekszik segíteni a konyhában. És bár a kis kezeik gyakran hátráltatják a sütés-főzés folyamatát és nem ritkán okoznak felfordulást, mégis nagyszerű alkalom lehet a közös időtöltésre.

Ami a legjobb, hogy csemeténk konyhai jelenléte hasznos lehet abban az esetben is, amennyiben új ételeket szeretnénk megismertetni vele, nem beszélve az egészséges étkezési szokásokra való nevelésről..

Válasszunk könnyű receptet!

Az elkészítendő fogás kiválasztásánál tartsuk észben gyerkőcünk korát és fejlettségi szintjét, és ha lehet, kerüljük a komplikált vagy sok időt igénylő recepteket! Válasszunk valamit kevés hozzávalóval és egyszerű lépésekkel, mint például gyümölcsös joghurt parfét.

Mivel a picik szeretik lenyalni az ujjacskáikat, ezért körültekintően kell kezelnünk a nyers hozzávalókat, mert némelyek kockázatot hordoznak magukban, többek között a nyers tojásból készült süteménytészta.

Vásároljunk együtt!

Babával bevásárolni hosszabb távolmaradást jelent a konyhától, mint egyébként, viszont szórakoztató lehet együtt megkeresni a szükséges hozzávalókat a közös főzőcskéhez. Fokozhatjuk csöppségünk fejlődését azzal, hogy a vásárlások alatt is tanítgatjuk őt.

Ahogy kiválasztjuk a szükséges termékeket a polcokról, meséljünk, milyen ízzel járulnak hozzá az ételhez (pl.: Az áfonyáktól lesz finom és édes a muffin). Bátran kérdezzük meg lurkónkat, hogy piros, sárga, avagy zöld paprikát szeretne-e a salátába, vagy tanítgathatjuk neki az ábécét különböző dolgok „bemutatásával”, mondjuk például „c”, mint cukor.

Válasszunk egyszerű feladatokat a kisgyermek számára!

Fiatal gyermekek már képesek elboldogulni az egyszerűbb konyhai feladatokkal (persze szülői felügyelet mellett). Ilyenek többek között a gyümölcsök megmosása, cukor. vagy más hozzávalók kitöltése, a massza kevergetése, vagy a tészta gyúrása. Jó szórakozás az idősebbek számára az áfonyák elhelyezése a kész sütemények tetején, amivel arcokat formálhatnak, vagy nevük kezdőbetűjének kialakításával is sikerélményben lehet részük.

Fontos, hogy felügyeljük!

Kulcsfontosságú az óvatos hozzáállás valamint a felügyelet a konyhában! Magyarázzuk el csemeténknek, milyen eszközöket szabad használnia és melyeket kell elkerülnie; például a mixer forgópengéit, az éles késeket, valamint a tűzhely és sütő forró felületeit. Fontos a serpenyők fogantyúinak befelé fordítása, hogy elkerüljük a baleseteket!

Az étkezéshez készülődve dícsérjük meg kicsinket, hogy milyen ügyesen segített és próbáljuk figyelmen kívül hagyni az apró hibákat, - a lisztet a padlón, vagy egy kis kicsurrant tejet. Fontos, hogy építgessük csemeténk önbizalmát és bátorítsuk, hogy új technikákat sajátítson el, valamint kóstoljon meg új ételeket. Jó mókázást és jó étvágyat kívánunk!

Sütik elfogadása