Játszás kis barátokkal

Ellen Neuborne

A más gyermekek társaságában eltöltött közös játékok remek alkalmat nyújtanak csemeténknek abban, hogy szocializálódjon. Egy-két örömteli óra más gyerekekkel segít barátságot építeni és nagyszerű alkalom a szociális készségek gyakorlására.

Íme, néhány útmutató a közös játékok eltervezéséhez.

Tanulás és móka

A tipegő korszakban a közös játék épp annyira nevelő célzatú, mint amennyire szórakoztató. A kisgyerekeknek nagy hasznára válik, mivel segít számukra a kapcsolatok létrehozásának elsajátításában. Ez az az idődszak, amikor a velük egyidős picikkel kapcsolatba kerülnek és megtanulják az együttműködést, osztozkodást, és egyéb fontos társasági viselkedésformákat.

Ahogyan azt már személyesen is megtapasztalhattuk, néha előfordul, hogy a kisgyermekek nehezen kezelhetőek. Íme néhány ötlet ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen menjen.

• A közös játék miatt ne maradjon ki a délutáni alvás! • Kínáljunk a gyerekeknek nekik való ételeket és italokat! • Legyen minden játékból kettő (két kisautó, két lapát, két labda), hogy csökkentsük a rivalizálást, ha gyermekünk épp olyan időszakát éli, amikor nehezen osztozik. • Legyen szülői segítség minden esetben, ami segít átbeszélni és megoldani az esetleges problémákat.

Ne veszítsük el humorérzékünket! Nem számít mennyire jól elterveztünk mindent, előfordulhat, hogy gyermekünk minden ok nélkül fejbe csapja majd vendégét egy plüssmackóval, vagy épp vendégünk anyukája kifogásolja majd a felkínált ételeket.

Csak mosolyogjunk és emlékezzünk arra, hogy rengeteg közös játék előtt állunk még!

Sütik elfogadása