Rend és tisztaság a játékok között

Lexi Walters Wright

Tény, hogy a babajátékoknak szórakoztatónak kell lenniük. De még ennél is fontosabb, hogy könnyen elérhetőek és higiénikusak legyenek!

Gyermekünk játékait könnyebb tisztán tartani és okosan tárolni, mint gondolnánk. A következőket érdemes szem előtt tartanunk:

A játékok biztonságos tárolása

A játszószobában vagy a gyerekszobában Azokban a helyiségekben, ahol a gyermekünk a leggyakrabban játszik, érdemes olyan helyeken rendben tartani a játékokat, ahol ő maga is eléri őket. Ettől a rendrakás is könnyebb, ami azt jelenti, hogy kevesebb játékra lépünk rá, vagy esünk hasra benne.

• Érdemes megfontolni, hogy a játékokat polcba, vagy polc alá csúsztatható, fedeles kosarakba vagy tárolókba tegyük (így nem porosodnak a játékok). • A könyvespolcokat vagy polcos bútorokat rögzítsük a falhoz, nehogy leborulhassanak! • Ha a játékokat ládában tartjuk, olyan ládát válasszunk, amelyiknek a fedele nyitva marad, és nem csukódik rá váratlanul a gyerkőc ujjacskáira. Ellenőrizzük, hogy a zsanérok nem sértik-e fel a pici ujjacskákat, és lehetőleg válasszunk nyílásokkal rendelkező játéktartó ládát, hogy áramolhasson benne a friss levegő.

Padláson vagy pincében Olyan helyeken, ahol nyirkosság, rovarok vagy egyéb környezeti kockázatok fenyegetnek, a játékokat, könyveket és plüssállatokat légmentesen záródó tetejű, műanyag ládákban tároljuk. Vizsgáljuk meg a tartalmukat, mielőtt odaadjuk a gyermekünkek játszani!

A fürdőszobában A nedves fürdőjátékok idővel bepenészedhetnek, úgyhogy fürdés után nyomjuk ki az összes lehetséges vizet gyermekünk játékaiból. Állítsuk őket függőlegesre, hogy fürdés után a maradék víz is kicsoroghasson belőlük, és lehetőleg a fürdőszobán kívül, száraz helyen tároljuk őket. (Például konyhai edényszárítón átvihetjük őket a konyhába száradni.)

A szabadban Ha eső, harmat, piszok és egyéb éri a kültéri játékokat, megrozsdásodhatnak vagy károsodhatnak. Vigyük be a játékokat a garázsba vagy fedél alá, töröljük meg őket, hadd száradjanak meg két használat között.

Biztonságos játéktisztítás

Szánjunk rá időt, hogy gyermekünk leggyakrabban használt játékait nagyjából havonta alaposan letisztítsuk. Közös játszás után is takarítsuk le őket, ha egy másik gyermek a szájába vette a játékot, és azután is, ha gyermekünk betegségből gyógyult fel.

Plüss játékok Ellenőrizzük a címkét, majd járjunk el az alábbiak valamelyike szerint: • A gépben mosható játékokat tegyük egy párnahuzatban vagy finommosásra szolgáló zsákban a mosógépbe, majd meleg vízben mossuk ki kétszeri öblítéssel, alacsony fordulatszámú centrifugálással. • A foltokat mosószappanos vízzel dörzsöljük le, majd „öblítésként” többször töröljük le tiszta vízzel, és hagyjuk megszáradni. • A gépben nem mosható puha játékokat tegyük zsákba, szórjuk meg mosószódával, hagyjuk rajta a port 15 percig, hogy magába szívja a piszkot, majd rázzuk le vagy porszívózzuk ki alaposan a mosószódát a porszívó tiszta kárpitszívó fejével.

Kemény játékok • A kicsi, kemény műanyag játékokat (a fürdőjátékokat is) tegyük a mosogatógép felső polcára, és indítsuk be a szokásos programot. • Nem mérgező fertőtlenítős kendővel töröljük át a fa játékokat, az elektromos és a ráülős játékokat. • Ha a fürdőjátékok penészesednek, kb. 4 liter vízhez adjunk ¾ csészényi fehérítőt. Áztassuk öt percig, hogy az oldat biztosan a belsejükbe kerüljön. Vegyük ki az oldatból, rázzuk vagy csavarjuk ki a maradék folyadékot, öblítsük vízzel, majd tegyük ki száradni.

Sütik elfogadása