Olvasás a babának: hogyan vehet benne részt az apuka?

Aviva Patz

Mókás ötletek az olvasáshoz apukáknak

Fogadjuk meg az alábbi tippeket, hogy a lehető legtöbbet ki tudjuk hozni a picivel eltöltött mese időből:

  • Játsszunk a hangunkkal! Animáljuk a szereplők párbeszédeit úgy, hogy túljátszott, vicces hangon olvassuk fel és buta kis hangokkal színezzük (bumm, huppsz,) így még izgalmasabb lesz a mese kisbabánk vagy tipegőnk számára.

  • Játsszuk el a vicces jeleneteket a könyvből és ismételjük meg a mókás eseményeket a nap egyéb történéseiből, így elmélyíthetjük a közös élményeket.

  • Tegyük személyessé a történetet. Vonjuk bele a picit a mesébe, például úgy, hogy néha megállunk olvasás közben és megkérdezzük a véleményét (pl.:“Mit gondolsz mi fog történni azzal a doboz tojással?”). Ezáltal látja majd a kicsi, hogy érdekel bennünket a véleménye és az érzései, valamint motiválja majd, hogy minnél jobban koncentráljon és kövesse a történetet.

  • Olyan könyvet válasszunk, amit mi is szeretünk. Nem minden apukát érdekel a Tehetetlen Hernyócska története, vagy a Nagyhatalmú Sündisznó, de ez hasznunkra válhat. Lehet, hogy mi magunk nem feltétlenül a Micimackót választottuk volna a kicsinek, neki mégis az lesz majd a kedvence. Az apa könyvbeli ízlésének megismerése új világokat nyithat meg a pici számára.

  • Tervezzünk látogatásokat a könyvesboltba vagy a könyvtárba! Gyermekünk nagyon várja majd ezeket a kirándulásokat, mivel ezek minőségi időtöltést jelentenek számára „apával”. Válasszunk ki 3-4 könyvet és engedjük a picinek, hogy a címük alapján ő döntse el, melyiket szeretné majd hallani, így még kiváncsibban várja majd a mesét. Keressük meg a legjobb helyet! Egy kényelmes karosszékben például kiválóan lehet olvasni, legjobb, ha mindig tartunk mellette egy két gyerekkönyvet, hogy bármikor tudjunk olvasni a kicsinek.

  • Használjunk matricás táblázatokat! Ezek a matricák segítenek követni gyermekünk előrehaladását és izgalmasabbá tenni annak számon tartását, hány könyvet olvastunk már el, vagy éppen hány percet töltöttünk közös olvasással. (Engedjük a kicsinek, hogy ő válasszaon matricát – hercegnőset, pandásat, csillagosat.) Amikor elértünk egy bizonyos számot, ünnepeljük meg! Tarthatunk teadélutánt, játszóteres napot, vagy zavartalan játékidőt. Idővel már nem lesz szükség a táblázatra, mivel mindenki azért akar majd olvasni, mert örömét leli benne!

Sütik elfogadása