Ésszerű stimuláció: játszás a kisbabával

Marygrace Taylor

Tanuljuk meg a megfelő módját a játékos tevékenységeknek, és hogy hogyan tartsuk fenn szemünk fényének érdeklődését!

Mire kisbabánk eléri a 4 hónapos kort, már magától is elég aktív lesz ahhoz, hogy játszani akarjon. A babajátékok nagyon stimulálóak és izgalmasak tudnak lenni a pici számára, de az izgalomnak is van egy határa. Íme néhány tanács azzal kapcsolatban, hogy hogyan kössük le játékkal kisbabánkat anélkül, hogy túlzásba esnénk.

Egyszerűség mindenek felett!

Amikor újszülöttekről van szó, az egyszerűség majdnem minden esetben jobb. Tartsuk a pici játéktárgyait egy külön helyen és egyszerre csak egyet-kettőt adjunk neki! Minél kevesebb játékkal játszik egyszerre, annál kisebb eséllyel érzi majd úgy, hogy túl van terhelve.

Serkentsük az érzékeit!

Nem szükséges, hogy a pici első játékai nagyon bonyolultak és drágák legyenek – a lényeg az, hogy érdekesnek találja őket. Ha valaha is előfordult, hogy kisbabánk sokkal izgalmasabbnak találta a csomagolópapír bontogatását, mint a játékot, ami benne volt, akkor azt hiszem, nem kell tovább magyarázzuk, hogy miről is van szó. Próbáljunk meg olyan tárgyakat adni neki, melyek minél inkább különböznek anyagukat, mintájukat, színüket, formájukat és hangjukat tekintve; például egy nagy piros pattogó labdát, egy bolyhos plüssállatkát, vagy egy zajos csörgőt. Arra viszont figyeljünk nagyon oda, hogy akármilyen játékot is választunk, az elég nagy legyen ahhoz, hogy ne tudja a szájába venni!

Teremtsünk kapcsolatot, minél többször! Minél többet kommunikálunk és foglalkozunk a picivel, annál többet tanul és annál boldogabb lesz! Itt van néhány ötlet, ami biztosan boldog baba-mama pillanatokat fog eredményezni:

Irány a padló és fedezzük fel a játékokat együtt! Ringassuk babánkat a karunkban, miközben a kedvenc zenénket hallgatjuk! Még jobb, ha éneklünk is neki! Olvassunk neki sokat; akkor is, ha még túl pici ahhoz, hogy megértse a történetet! Vigyük el egy sétára a babakocsiban és meséljük bármi érdekesről, ami a szabadban éppen történik! Próbáljunk meg kukucskálósat vagy tapsikolósat játszani vele! Ezek a játékok mind megnevettetik majd, ami zene a szülő füleinek!

Sütik elfogadása