Hogyan stimulálhatom folyamatosan a kisbabámat?

Aviva Patz

Egy egészséges gyermek környezete tele van külső ingerrel. Ezek az ingerek nem szükséges, hogy mindenféle új, divatos elektronikus játékokból származzanak, melyek zúgnak meg búgnak - épp ellenkezőleg! A kicsi megtalálhatja őket a velünk való kapcsolatteremtés során, a környezet megfigyelésekor, játék közben, különböző színek és textúrák felfedezése alatt is.

Felmerül a kérdés, hogy „vajon hogyan lehet a túl sok stimuláció rossz?” Azonban figyelembe kell vennünk, hogy gyermekünk még nem csinált több dolgot egyszerre. Míg mi képesek vagyunk egyidejűleg üzenetet küldeni, főzni, zenét hallgatni, dobolni a lábunkkal és még rágózni is, addig ő kizárólagosan bele tud merülni egy müzlis doboz, vagy egy színes zokni vizsgálatába.

A túl sok történés egyszerre megterhelő lehet a csöppség számára, és könnyen összezavarhatja őt. Mint ahogyan a felnőttek is különböző ingerküszöbbel rendelkeznek (ugyan ki ne akart volna még elmenekülni egy zsúfolt plázából az ünnepek előtt?), ugyanígy előfordul ez a babák esetében is. A trükk az, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, ami még elviselhető a gyermek számára.

Íme néhány ötlet, hogyan adjuk meg csemeténknek a megfelelő mennyiségű elfoglaltságot:

Legyünk együtt! Gyermekünk kedvenc szórakozása mi magunk vagyunk. Beszéljünk hozzá a napunkról, az időjárásról, vagy bármiről, ami eszünkbe jut. Énekeljünk neki egy dalt, vágjunk vicces fejeket, vagy adjunk ki vicces hangokat, olvassunk fel egy könyvet, vagy sétáljunk. A kicsi figyelni fog minket és tanulni fog a hangunkból, az arckifejezésünkből, a beszédstílusunkból, érintésünkből; minden apró mozzanatból, amit csinálunk. Ráadásul, igen kicsi az esély a túlterhelésre, hiszen könnyen észrevehetjük, amikor szüksége van a picinek egy kis szünetre: ilyenkor elfordítja a fejét, és hirtelen nyűgös lesz.

Önálló játék Nem kell azt éreznünk, hogy mindig csatlakoznunk kell a babához játék közben. Igazából hasznos, ha hagyunk neki teret, hogy egyedül játszhasson a játékaival. Ezek az önálló napok segítenek abban, hogy a maga módján ismerkedjen a játékaival, felfedezze a környezetét, ezzel fejlesztve az egészséges önkép kialakulását.

A játékok váltogatása Ha roskadásig is van a gyerkőc játékszekrénye, csak néhány játékot adjunk oda neki egyszerre, ezáltal mindegyikre igazán oda tud figyelni. Így könnyen uralni tudja a környezetét, és feltöltődik a felfedezés és tanulás iránti vágya is.

Bővítsük a kicsi játékterét azzal, hogy egyéb gyermekbiztonságos területet alakítunk ki a lakásban. Például jelöljünk ki a konyhában egy alacsony kisszekrényt, amelyet „fölfedezhet”. Töltsük fel műanyag dobozokkal, spatulákkal és apróbb edényekkel, serpenyőkkel. A többi dolgot zárjuk el előle.

Így, miközben mi épp a mosogatógépet pakoljuk ki, vagy zöldséget szeletelünk, a gyerek is el lesz foglalva a saját kis tevékenységeivel, mint például a kisszekrény feltöltése, vagy az edények szétdobálása, majd újrarendezése, és így tovább. A legjobb, ha hagyjuk, hogy ő kontrollálja a beérkező ingereket.

Sütik elfogadása