Hogyan szerettessük meg az olvasás élményét a picivel már megszületése előtt?

Suzanne Dixon

Amennyiben rendszeresen olvasó, „könyvmoly” családként tekintesz magatokra, úgy a babát sem lesz nehéz bevonni eme nagyszerű élménybe.

Az első meséhez nem kell megvárni míg megszületik a pici, már a pocakban is elkezdődhetnek a történetek. Persze ez nem ugyanaz, mint kezünkben fogni a gyermeket, de mindenképpen köteléket alakít ki, már a születés előtt. Az apróság elkezdi felismerni a hangunkat, és megszereti azt úgy, ahogyan mi őt.

1.Rendszeres olvasás

Keressünk egy nyugodt és jól megvilágított helyet egy kényelmes székkel és elegendő hellyel, ahol zavartalanul olvasgathatunk és ahová később majd a baba is becsatlakozhat.

Élvezzük a mindennapos olvasás örömét, ami szokássá válik majd, mire megérkezik hozzá a kis partner.

2. Lapozgassuk gyermekkorunk nagy kedvenceit!+

A régi képek és történetek meglepően sok szép emléket eleveníthetnek fel. Néhány könyv már túl réginek tűnhet, azonban vannak időtálló darabok. Válogassuk ki azokat, amelyeket meg szeretnénk osztani a kicsivel!

Beszéljünk szüleinkkel vagy más rokonokkal, akik szintén olvastak fel nekünk, és köszönjük meg nekik! Most már készen állunk arra, hogy tovább adjuk a családban az olvasás tradícióját.

3. Jegyezzük föl a könyveket!

Kérjük meg barátainkat és családtagjainkat, hogy osszák meg velünk a számukra, vagy az ő gyermekeik számára fontos könyveket! Ezáltal garantáltan minőségi olvasmányokat tehetünk a listánkra, hiszen a legjobb könyvek mindig a legkedveltebbek!

4. Tekintsünk körbe otthon, olvasói szemmel!

Egy olyan otthonban, amely támogatja az olvasást, minden szobában kell lennie könyveknek! Ha egy gyermek könyvek között nő fel, sokkal nagyobb az esélye, hogy az olvasás élete részévé válik. Emellett, a gyerekek mindenben utánozzák szüleiket, így ha bennünket is gyakran látnak olvasni, átveszik a szokást. Bölcsődék és óvodák látogatásánál, vagy netán egy babysitter fogadásánál mindenképpen érdeklődjünk olvasási szokásaikról! Ebből kiderül, mennyire része mindennapi életüknek az olvasás!

Gondoskodjunk arról, hogy mások is lássák, nálunk fontos az olvasás. Gyermekmegőrzés esetén számos aspektust figyelembe kell venni, de az olvasás és nyelvi foglalkozások mindenképpen fontos helyet töltsenek be a prioritási sorrendben!

5. Írjunk napi történetet a babának!

Kezdjünk el könyvet írni, amelyben lejegyezzünk a mindennapjainkat a terhesség utolsó szakaszában! Néhány helyzet részletes leírása, esetleg néhány apróbb rajzzal, nagyon is sokat jelenthet majd később gyermekünknek, mikor elolvassa, miket csináltatunk együtt a születését megelőző hetekben.

A gyerekek mindennél jobban szeretik a róluk szóló történeteket, így minél előbb érdemes elkezdeni lejegyezni őket! Meg fogunk lepődni azon, milyen hamar osztozni kell majd a történetek ,,jogdíjain’’ ugyanis azok szerkesztésébe lelkesen csatlakoznak majd a picik.

Sütik elfogadása