Módszerek az újszülöttel való kötődés kialakításához

Újdonsült szülők, figyelem! Semmi gond azzal, ha elsőre nem tudunk "mit kezdeni" az újszülött babával. Egyes szülők az első pillanattól kezdve bensőséges kapcsolatot alakítanak ki kisbabájukkal, de az is teljesen természetes (anyukáknak és apukáknak egyaránt), ha kis időbe telik, míg megtaláljuk a „hangot” az újszülöttel.

A kötődés megléte nagyon fontos, mivel a biztonságot és bizalmat adó szoros, egészséges kötődés hosszútávú előnyét hozza, és határozottan hozzájárul a babák fejlődéséhez. Ezen kötődést már a születés első pillanatától kialakíthatjuk. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan lehet ezt a hétköznapokban megvalósítani.

1. Vegyük ölbe!

Szeretjük a csöppségünket, és ő is imádja, ha az ölünkben lehet! Vegyük ölbe az újszülöttet, ringassuk, és minél gyakrabban érezze bőrünk érintését, amely még inkább elmélyíti a kötődést.

2. Masszírozzuk!

Egy kis masszázs segít a babának megnyugodni és elaludni. A masszázs titka a gyengédség. Egy közeli kórházban szervezhetnek babamasszázs-tanfolyamot, de utána is olvashatunk a helyes technikának.

3. Beszéljünk hozzá!

Bár egy csecsemő még semmit nem ért abból, amit mondunk, annál jobban szereti hallani a hangunkat!

Amikor olvasunk a babának, énekelünk neki, vagy beszélgetünk hozzá (vagy utánozzuk az édes kis nyöszörgését), stimuláljuk az érzékeit és elmélyítjük a vele való kötődésünket.

4. Fürdessük meg!

Az újszülött fürdetése a babának és a mamának egyaránt segít ellazulni egy nehéz nap után, és hozzásegít a nyugodt éjszakai alváshoz. Ráadásul kevés dolog olyan belsőséges, mint a fürdetés!

5. Hordozzuk a babát!

Amikor közel szeretnénk tudni magunkhoz az újszülött kisbabát, de nincs lehetőségünk felvenni (mert például gépelünk vagy hajtogatjuk a babaruhákat), tegyük be a hordozóba!

Az elölhordozós kenguru kényelmet és melegséget nyújt a babának mellkasunk közelsége révén, arra viszont figyeljünk, hogy a baba feje és nyaka megfelelően alá legyen támasztva!

Sütik elfogadása