A tapintás érzékelésének fejlesztése

Érzékeny bababőr

Az érintés már újszülött korban is jól fejlett érzék, ezért nagyon fontos szerepet játszik a baba életében. Látása még gyenge és a hangok között sem tud tökéletesen kiigazodni. A legtöbb impulzus az érintésen keresztül ér el hozzá, amely nem utolsó sorban meg is nyugtatja. Ezért használjunk ki minden lehetőséget a bőrkontaktus megteremtésére: a fürdetés során, a kiságyban, vagy a meleg szobában a kanapén összebújva. Hozzuk ki a lehető legtöbbet az érintés érzékéből: próbálkozzunk meg a babamasszázzsal.

Az érintés ereje

A bőr az egyik legérzékenyebb szervünk. Minden négyzetcentiméterén temérdek idegvégződés található, amelyek segítségével fontos információk jutnak el az agyba a környezetünkről, az érintésről, és a hőmérsékletről. A bőr nagyon fontos a kisbaba számára, hiszen a látása és a hallása még nem eléggé fejlett, és az érintés hatékony eszközével fedezi fel vadonatúj környezetét. Az anyaméh meleg, védelmet nyújtó, folyékony közege után időbe telik míg hozzászokik a külvilághoz. Éppen ezért az első hónapokban a kisbaba különösen szereti, ha az ölünkbe vesszük, mivel ott védve és biztonságban érzi magát. Számos tanulmány megerősíti, hogy a bőrkontaktus jótékonyan hat a kötődés kialakulására is. Ezért ragadjunk meg minden alkalmat, hogy megöleljük a kisbabát, amely segít az érintés érzékének fejlődésétben is .

Babamasszázs

A babamasszázs számos előnnyel jár. Élvezetes és lazító élményt nyújt a babának és a mamának, elmélyíti a kötődést, és lehetőséget ad számunkra, hogy mókázzunk a babával, miközben elősegítjük egészséges fejlődését is. A masszázs megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy a helyiség eléggé meleg és huzatmentes-e. Terítsünk a szőnyegre egy tiszta, puha takarót vagy törölközőt, és nézzük meg, hogy nem hideg-e a kezünk. Lassan vetkőztessük le a babát, egészen a kombidresszig. Közben nyugodtan beszélgessünk hozzá, és folytassuk a vetkőztetést, amíg látjuk, hogy nem bánja. Vannak babák, akiknek először meg kell szokniuk a ruhátlanságot, ezért legyünk türelmesek. Ha még mindig mosolyog, kezdődhet a masszázs. Ha szeretnénk síkosabbá tenni a kezünket, használjunk babaolajat, vagy bármilyen sima, illatmentes olajat. A növényi olaj is megfelel a célnak, és pár csepp is elegendő belőle. Először gyengéden dörzsölgessük meg a baba lábfejét és lábát, majd határozott, simító mozdulatokkal fokozatosan haladjunk felfelé. Ha nyugodt, vegyük le róla a kombidresszt, a takaróval takarjuk be a lábfejét és a lábát, hogy ne hűljön meg, majd masszírozzuk meg a törzsét, a karjait és a kezeit. Befejezésként simogassuk meg a fejét és viccelődve puszilgassuk össze az arcocskáját. Tegyük az élményt a lehető legélvezetesebbé, nyugtatóvá és szeretetteljessé. Ne felejtsük, hogy az olajjal bekent baba bőre nagyon csúszós, ezért különös gonddal öltöztessük fel. Ma már számos babamasszázs tanfolyam, könyv és videó érhető el. A lakóhelyeden található tanfolyam iránt érdeklődhetsz a gyermekorvosi rendelőben és a védőnőnél.

Sütik elfogadása