Felkészülés az újszülött fogadására

A legtöbb szülő egyetért abban, hogy szinte lehetetlen minden téren maximálisan felkészülni az újszülött érkezésére. Azon túl, hogy a családtagok életét merőben megváltoztatja ez az esemény, minden baba egyedi. Ezért mindegy is, hogy a gyermeket váró szülők hányszor tesztelik le a babakocsit és hány tipegőt állítanak glédába a gardróbban, az érkezésig nem lehet megjósolni, hogy az új kis jövevény hogyan reagál majd az őt körülvevő világra. Egy tiszta, biztonságos és pihe puha otthoni környezet megteremtésére azonban minden esetben szükség lesz a baba érkezésének első heteiben és persze azon is túl.

A családi fészek kialakítása

Otthonunk előkészítése nem merülhet ki abban, hogy néhány extra párnát és plüssmackót helyezünk el a lakásban. Az alábbi egyszerű ötletek felhasználásával olyan puha és biztonságos „bababarát” környezetet alakíthatunk ki, amely neked, kisbabádnak és családodnak egyaránt segít alkalmazkodni az új felálláshoz.

1. A baba gardróbjának előkészítése

Ez, a babavárás előkészületeinek egyik kulcsfontosságú, ráadásul kellemes és izgalmas feladata. S bár csábítónak tűnik telepakolni a ruhásszekrényt szebbnél-szebb tipegőkkel és falatka ruhákkal, valójában azonban kevésre lesz szükség a kezdetekben. Szerezzünk be kellő mennyiséget puha kombidresszekből és lábfejes rugdalózókból, mivel még hetekig ezek lesznek az újszülött ruhatárának alapkellékei. Amennyiben a pici a téli hónapokban érkezik, a kardigán, a kis sapkák és kesztyűk szintén fontos darabok lesznek. Olyanokat válasszunk, amelyek 100%-ig természetes alapanyagokból, - például pamutból - készültek; ezek ugyanis kellően puhák és szellőzni engedik az újszülöttek finom bőrét.

2. Egyéb kelengyék előkészítése

Az első és legfontosabb, hogy a baba kelengyéit, - ruháit, ágyneműjét, törölközőit, valamint a család ruhaneműit -kíméletes mosószerrel átmossuk, eltávolítva belőlük minden olyan piszkot és zsíros szennyeződést, amelyek irritálhatják az újszülött gyengéd bőrét.

sha logo icon

A Skin Health Alliance által bőrgyógyászatilag jóváhagyott Ariel Baby mosószer formulája kifejezetten a babák érzékeny bőréhez tervezetten olyan gyengéd, mintha csak vízzel mosnánk ki a ruhákat, mégis keményen elbánik a foltokkal. Hatékony és kíméletes tisztítóhatást nyújt a mosáshoz, és puhán, „ölelésre készen” hagyja maga után ruhákat.

3. Munkamegosztás a családban

A mai világban az apukák az édesanyákhoz hasonlóan kiveszik részüket az otthoni teendőkből, és ez nagy könnyebbséget jelent. A takarításban nyújtott segítség, a gyerekszoba felújítása, a kiságy összeállítása, a babakocsi összeszerelése vagy a mosás olyan gyakorlati teendők, amelyek megosztása sokat segít az előkészületekben.

4. Felkészülés az új életre

Noha a szülővé válás alapvetően pozitívan befolyásolja a család életét, mégis számos kapcsolatunk megváltozik a baba érkezésével. Újra közelebb kerülünk saját szüleinkhez és testvéreinkhez, illetve a prioritási sorrendek megváltozásával eltávolodhatunk azoktól a barátainktól, akiknek még nincsenek gyerekeik. A mindennapi teendőink szintén átalakulnak a szülés után, hiszen az életünk másból sem áll majd, mint etetések, tisztába tevések és altatások sorozatából. Kutassunk fel olyan csoportos tevékenységeket, - például babamasszázst vagy babaúszást, - melyek során lehetőségünk nyílik a más szülőkkel való beszélgetésre és tapasztalatcserére, s melyekkel enyhíthető az ilyenkor érzett elszigetelődés tünete.

További tippekért és tanácsokért töltsd le az Ariel Baby útmutatóját az otthon előkészítésével kapcsolatban.

Sütik elfogadása