Az újszülött gyengéd bőrének megóvása

Az új környezethez alkalmazkodva az első néhány hónapban a kisbaba bőre még igen kényes. Kerüljük az olyan termékek használatát, amelyek irritáló hatással lehetnek rá. Gondoskodjunk arról, hogy a mosáshoz kímélő mosószert használunk, melynek köszönhetően a ruhák gyengéden érintkeznek a babák bőrével.

Figyeljünk az újszülötteket gyakran érintő bőrpanaszokra!

A koszmó, az újszülöttkori akne, vagy a milia olyan gyakori bőrproblémák, amelyek sokszor kezelés nélkül, maguktól is megszűnnek. Az ekcéma vagy a pelenkakiütés kenőcsökkel orvosolható; ilyenkor a gyermekorvos vagy a védőnő nyújthat segítséget a hatékony kezelésben!

A bőrgyógyász ajánlása

„Az újszülöttek bőrét magzatmáz (vernix) borítja, melynek hámlása természetes folyamat, épp ezért nem igényli a kenőcsök használatát vagy a mesterséges hámlasztást. Az újszülöttet fürdetni sem kell minden nap, csupán az arcocskáját, nyakát, kezeit és popsiját kell gyengéden megtisztítani és felitatni róluk a nedvességet.”

  • Milia:Ezeket a baba orrán, orcáin és állán megjelenő, apró fehér pöttyöket a bőrfelszínen megrekedt felhámpikkelyek okozzák. Megjelenésük teljesen normális jelenség és többnyire pár hét alatt el is tűnnek.

  • A koszmó szintén gyakori, ugyanakkor ártalmatlan bőrprobléma, amely elsősorban a fejbőrön, de néha a szemöldökön, szemhéjon, orron vagy akár a fülek mögött lerakódó viaszos, pikkelyes réteget képez. A kezelése leghatékonyabban speciális samponokkal, babaolajjal és kenőcsökkel történhet.

  • Az ekcéma elsősorban a hajlatokban és redőkben alakul ki a baba párhetes korában. Elkerülése érdekében fontos, hogy megakadályozzuk a lehetséges kiváltó tényezőket, például a száraz bőrt. A gyengéd, hidratáló fürdetők és testápolók használata segíthet, de a problémával kapcsolatban mindenképp érdemes a gyermekorvos véleményét is kikérni!

  • A pelenkakiütést a baba popsijával érintkező vizelet és széklet okozza. Kialakulásának megelőzéséhez épp ezért fontos, hogy a pelenkát mindig időben cseréljük; ellenkező esetben fájdalmas bőrgyulladás alakulhat ki. A bőr szellőzésének érdekében minden nap tegyük lehetővé a baba számára, hogy pelenka nélkül szabadon mozoghasson!

1. A baba fürdetése

A fürdetéshez készítsük elő a fürdőszobát; helyezzük magunk mellé a tiszta pelust és alvós ruhát, hogy minden kéznél legyen. Gondoskodjunk a fürdőszoba megfelelő hőmérsékletéről! A fürdetőkád mellett egy puha törölközőre is szükségünk lesz, a fürdetéshez pedig elég, ha csak vizet használunk: a szappan és samponok irritálhatják a picik bőrét. Vannak babák, akik kifejezetten élvezik a meleg vízben történő „pancsolást”, míg másoknak idő kell ahhoz, hogy megszokják az új élményt. A gyengéd érintéseket kiegészíthetjük azzal, hogy beszélünk és dúdolunk a babához, hiszen ez segít a megnyugtatásukban az első fürdetések alkalmával.

Az első hetekben talán egyszerűbbnek bizonyulhat egy alapos, „tetőtől-talpig” tisztogatás, puha, meleg, bevizezett szivaccsal vagy törölközővel. A tisztogatást kezdjük a szemkörnyék, a fül és a száj áttörlésével, majd haladjunk fokozatosan lefelé! Ügyeljünk arra, hogy ne dörzsöljük túlzottan a bőrt, amivel eltávolíthatjuk róla a természetes védőréteget. Miután végeztünk, paskoló mozdulatokkal itassuk fel a pici bőréről a nedvességet és burkoljuk őt meleg törölközőbe!

2. Teremtsünk nyugodt és kellemes környezetet az alváshoz!

A pihe-puha és kényelmes babakuckó kialakításához a baba bőrével érintkező pamutok (ruhák, ágyneműk, törölközők valamint a családtagok ruházatának) mosásához használjunk mindig finommosószert! Klinikai tesztek igazolják, hogy az Ariel Baby olyan kíméletes a bőrhöz, mintha csak vízzel mosnánk a ruhákat. Miközben az Ariel Baby megőrzi a ruhák puha tapintását, a benne található hatóanyagok összetétele és a foltkezelő kupak segítenek a mélyen beivódott foltok eltávolításában és ragyogóan tisztává varázsolják a baba környezetét.

A Lenor Sensitive tökéletes kiegészítője az Ariel Baby gyengéd tisztítóhatásának, továbbá segít megőrizni a ruhák gyengédségét és puhaságát azáltal, hogy kisimítják a szövetek szálait.

skin_health_alliance_logo

Az Ariel Baby és a Lenor Sensitive termékek a Skin Health Alliance jóváhagyásával kerülnek forgalomba. A Skin Health Alliance nemzetközi bőrgyógyász- és kutatói csapata a bőr egészségének megóvását elsődlegesen szem előtt tartva teszteli a különböző termékeket.

További tippekért és tanácsokért töltsd le az Ariel Baby útmutatóját az otthon előkészítésével kapcsolatban.

A megfelelő pelenka kiválasztása a kisbaba számára

A bőr ideális védelme érdekében az is fontos, hogy megtaláljuk a baba finom bőréhez tervezett pelenkát. A Pampers Premium Care pelenkát kifejezetten a baba bőréhez tervezték, amely selymes puhaságba burkolja Őt, valamint az azonnali száraz érzet érdekében gyorsan magába szívja a nedvességet. Légáteresztő anyagainak köszönhetően levegőt juttat a baba bőréhez, így az szabadon lélegezhet és megőrizheti frissességét. A színváltó nedvességjelző csík jelzi a pelenka cseréjének esedékességét, miközben köldökbarát kialakítása óvja a baba pocakját és köldökét. Az ápoláshoz használjunk Pampers Sensitive törlőkendőt is, amelyet kifejezetten a babák finom bőrének tisztításához terveztek. A Pampers Premium Care pelenkát és Pampers Sensitive törlőkendőt egyaránt bőrgyógyászatilag tesztelték, egyik sem tartalmaz parfümöt vagy alkoholt, így a baba már az első érintéstől kezdve csakis szeretetben részesül.

Sütik elfogadása