Hüvelykujj szopizás és egyéb megnyugtató módszerek

Az ujjszopás nem csupán a csecsemők és kisgyermekek fura szokása. Nagyon fontos szerepet tölt be a gyermekek korai fejlődésében. Az alábbiakból kiderül, miért hagyjuk, hogy csöppségünk szopja az ujját.

Miért szopják az ujjukat a csecsemők?

A szopóreflex minden újszülöttnél jelen van. Az anyukák a fogzáskor hajlamosak leszoktatni gyermeküket az ujjszopásról, hogy a tejfogak majd egyenesen nőjenek. Ezt megelőzően azonban engedjük az ujjszopást, mivel a babák így tanulják meg az önnyugtatás fontos képességét, amely megnyugvást hoz számukra, amikor fáradtak vagy zaklatottak.

Ha gyermekünket 4 éves koráig le tudjuk szoktatni az ujjszopásról, (amikor a maradandó fogak kezdenek kibújni), semmi nem fogja megzavarni a ragyogó gyöngyfogacskák fejlődését. Addig is az önnyugtatás képessége segít a könnyebb elalvásban, és felébredés utáni könnyebb visszaalvásban.

Egyéb hatékony módszerek a csecsemők megnyugtatására

A legtöbb csecsemő késő délután keservesen sír. Először nézzük meg, hogy nem éhséget, fáradtságot vagy kényelmetlenséget akar-e jelezni. Ne aggódjunk, ha nem jövünk rá a sírás okára: a kisbabák nem csak akkor sírnak, amikor valami bajuk van. A sírás természetes fejlődésük része, az érésben lévő idegrendszer velejárója.

Ha az ujjszopás vagy a cumi nem nyugtatja meg a csecsemőt, próbáljuk meg az alábbi módszereket:

• Gyengéden ringassuk! • Halkan énekeljünk neki! • Pólyázzuk be! • Tegyük kenguruba vagy pihenőszékbe!

Minél jobban sír a baba, annál nehezebb higgadtnak maradnunk, de próbáljuk meg! Ne felejtsünk el pihenni, amikor a baba alszik, és együnk rendszeresen! Ha magunkra vigyázunk, a babára is könnyebb tudunk gondot viselni!

Sütik elfogadása