A baba látásának fejlődése

Talán meglepő, hogy az első évben milyen gyorsan fejlődik a csecsemők látása. Bár születéskor valamelyest már látnak, ez igen távol van még a felnőttek látásától.

A legtöbb baba látása egy éves korára eléri egy átlagos látású felnőttét. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen fejlődés várható a baba első életévében:

Az újszülöttek látásának fejlődése

A legtöbb újszülött bizonyos dolgokat – pl. nagy, élénk színű tárgyakat — már lát. A babák periferális (oldali) látással születnek, és az első hónapokban megtanulják a látóterük közepén lévő tárgyakra fókuszálás képességét. Ekkor már képesek szemükkel a nagy, lassan mozgó tárgyakat is követni, és az erős fényre is reagálnak.

Az ezt követő néhány hónapban a kisbabák szemükkel már egyre bonyolultabb tárgyakat keresnek: az egyszerű minták és formák helyett már a kör minták és alakok keltik fel érdeklődésüket. (Ezért kezdik el megszeretni az arcokat is.)

A csecsemő látásának fejlődése

Három-négy hónapos korára a legtöbb kisbaba már kisebb tárgyakra is képes fókuszálni, mint pl. játékokra, és akár a színeket is képes megkülönböztetni.

Négy és hét hónapos kora között a csecsemők többségénél már összehangoltan működik a két szem, és kialakulóban van a mélységérzékelés. Egy négy hónapos baba már kb. egy méter távolságba ellát, és már a gyorsabban mozgó tárgyak követésére is képes.

Ebben az időszakban ismertessük meg a babát új formákkal és színekkel! Az olyan kellékek, mint a látást stimuláló mobil vagy tükör kifejezetten szórakoztatják majd.

Első születésnapjára a babák már nagy valószínűséggel elérkeztek látásfejlődésük végéhez, és egy átlagos (20/20) felnőtt látásával rendelkeznek!

Amennyiben az első életév során azt érezzük, hogy a baba látásfejlődése nem megfelelő, konzultáljunk gyermekorvosunkkal!

Sütik elfogadása