Tippek szülőknek. Az anyaság és szülőség örömei

Terhes kismamából anyuka

Néhány hét alatt partnerünkkel együtt életünk egyik legnagyobb változásán mentünk keresztül. Használjuk ki az utolsó napokat arra, hogy beszélgetünk – mindarról, ami eddig történt és a jövőről, ami ránk vár; reményeinkről és félelmeinkről a soron következő változásról, és arról, hogy hogyan váljunk egy családdá. Ez most a csapatszellem kialakításának az ideje.

Életünk egyik leghihetetlenebb utazásának küszöbén állunk. Ha ez új terület a számunkra, íme, néhány hasznos tanács azokkal a változásokkal kapcsolatban, amire jó eséllyel számíthatunk a szülés után, valamint hogy megkönnyítsük az átmenetet az anyaság felé.

Érdekesség és kihívás

Az új szülők gyakran meglepődve észlelik, hogy a babájuk iránt érzett szeretet intenzívebb, mint ahogy azt valaha el tudták képzelni. Rátekinteni apró újszülöttünkre és apró szemeit fürkészve a melegség járja át a szívünket, és minden rosszkedvet eltüntet. Viszont meglehet, hogy az újdonsült anyukák a bizonytalanság és határozatlanság időszakát élik át, mindemellett mostantól meglehetősen elszigetelve érzik magukat. Ezzel egy időben az apukák ugyancsak túlterheltek lehetnek az új kötelezettségeik miatt. Nincs elegendő óra a napban ahhoz, hogy mindent elintézzünk, és a dolgok gyorsan az új szülők fejére nőhetnek, főleg amikor az apaság és anyaság elvárja tőlünk, hogy a korábbinál sokkal kevesebb alvással heverjük ki a terhelést. A nevelési tippek mindig azt tanácsolják, hogy fogadjunk el minden felajánlott segítséget a barátoktól és hozzátartozóktól! Senki sem mondta, hogy egyedül kell megbirkóznunk az anyaság és az apaság feladataival, így nem szégyen segítséget kérni a korai hetekben.

Tanácsok újdonsült szülőknek

Ha túlterheltnek érezzük magunkat, próbáljuk ki az alábbi tippeket: • Járjon át minket a „csapat szellem”. Osszuk meg a késő éjszakai feladatokat partnerünkkel – ő elintézheti a büfiztetést és a peluscserét, hogy ezzel visszafekhessünk aludni amint a baba befejezte a szopizást. Vegyük igénybe a barátokat és családtagokat, hogy ételt készítsenek számunkra, vagy segítsenek a házimunkában. Ha nem ajánlják fel maguktól, bátran kezdeményezzük mi a segítségkérést!

• Ne szakadjunk el a társas élettől! A másokkal való kontaktus fontos a mentális jólétünkhöz. Csatlakozzunk „újdonsült szülők” klubjához – és vegyük magunkat körbe olyan emberekkel, akik pontosan ugyanazon mennek keresztül, mint mi. Tárgyaljuk ki az anyaságot ami felbecsülhetetlen értéknek bizonyulhat, emellet talán egy hosszútávú barátságot is kovácsolhatunk magunknak vagy gyermekünknek.

• Legyünk türelmesek! Kilenc hónapig tart mire családdá válunk, így legalább ennyi időt adjunk annak is, hogy hozzáigazodjunk az új szülői szerephez!

Itt még többet olvashatsz erről Anyukák fóruma

Sütik elfogadása