Szülőnek lenni. Tervezés: hogyan legyünk jó szülők?

Fő a csapatmunka!

Mostanság már természetes, hogy apukák is egyre gyakorlatiasabb szerepet vállalnak a gyereknevelésben! Sor került azonban arra az ominózus beszélgetésre, mikor elosztjuk, hogy ki-ki milyen szerepet vállal és hogy ez hogyan fog működni a hétköznapokban? Fordítsunk időt arra, hogy átbeszéljük a legfontosabb tudnivalókat a baba érkezésével kapcsolatban: éjjeli etetések, az altatás menete és minden egyéb teendő, mely jelentősen átalakítja a korábban megszokott életformánkat!

Csapatjátékos

Az apukák manapság fontosnak tartják, hogy ők is kivegyék részüket a gyerekneveléssel járó feladatokból. De megtörtént már az, hogy ténylegesen leültünk és megosztottuk egymással a szülőséggel kapcsolatos gondolatainkat, terveinket, félelmeinket, vagy hogy mit jelent számunkra a jó szülő? Miénk lesz vajon az esti etetés? És mi a helyzet az álmatlan éjszakákkal? A várandósság azon szakasza, amikor partnerünk kicsit jobban és energikusabbnak érzi magát, a legjobb idő ara, hogy mindezeket a kérdéseket alaposan átbeszéljük. Üljünk le és vitassuk meg, hogy mik az elvárásaink, és hogyan képzeljük el a hétköznapokat miután a pici megszületett! Tervezzük meg már jó előre, hogyan lehetünk párunk segítségére a kritikus jelentőséggel bíró első pár héten, és tisztázzuk, hogy ő hogyan képzeli el szerepünket a pici gondozásában! Ha pedig valamiben nem egyezik a véleményünk – ami valljuk be gyakran előfordul, – akkor igyekezzünk minél előbb megoldást találni! Ne hagyjuk ezeket a terhesség utolsó időszakára, mikor partnerünk már sokkal fáradtabb és elege van az egészből.

Tervezzünk előre!

A kettesben töltött idő egy részét szánjuk a tervezgetésre, hogy milyen lesz az élet azután, hogy az újszülöttet hazahoztuk a kórházból, milyen nevelési elveket követünk majd, és hogy kire hárul a felelősség a különböző teendőket illetően! Kezdjünk el már a várandósság alatt sűrűbben tevékenykedni a ház körül – főzés és egyéb háztartási feladatok ellátása, – hiszen a baba érkezésével ez is szerves részét képezi majd az apaságnak. Ajánljuk fel partnerünknek, hogy átvesszük tőle azokat a feladatokat, amik már sokkal megerőltetőbbnek és stresszesebbnek bizonyulnak számára, mint például a bevásárlás. Ez nemcsak jó gyakorlás, de jelezzük is vele kedvesünknek, hogy komolyan gondolunk az apaság szerepére. Ne feledkezzünk meg róla, hogy az ő hétköznapjaira már most óriási hatással van a várandósság, melynek terheiben sajnos nem tudunk vele osztozni; ezért fontos, hogy igyekezzünk megadni számára mindazt, amire szüksége van, így pedig nem csak közelebb kerülünk egymáshoz, de igazán jó szülő válik majd belőlünk.

Itt még többet olvashatsz erről Anyukák fóruma

Sütik elfogadása