Orvosi csapat a szüléskor

Abban az esetben, ha az otthon szülést választjuk, akkor csak a szülésznőre és a párunkra lesz szükségünk. Azonban, ha úgy döntünk, hogy a kicsit kórházban szeretnénk megszülni, akkor vannak orvosok és nővérek, akik szintén bekerülhetnek a csapatba..

Ki, kicsoda?

A szülés kapcsán különféle orvosokkal találkozunk, akiknek megvan a saját feladatuk. Természetesen az, hogy kikből áll majd össze a mi „csapatunk”, a szülés lefolyásától függ. Előfordulhatnak esetleges komplikációk is, amihez szakorvosokra lesz szükség, például a fájdalomcsillapító kiválasztásához, vagy annak eldöntéséhez, hogy végül is hogyan jöjjön világra a magzat. Íme, egy rövid ismertető ahhoz, hogy kikkel találkozhatunk a szülés során, és kinek mi lesz a feladata:

A szülésznő végig asszisztálja a szülést és irányítja a baba érkezését akkor, ha nincsenek komplikációk. Lehet, hogy több szülésznővel is találkozunk akik váltják egymást, -függően attól, hogy mennyi ideig húzódik el a szülés. Egy szülésznő asszisztens vagy rezidens szülésznő is jelen lehet az alkalmon, hogy segítő kezet nyújtson a szülés alatt. Egy aneszteziológust is hívhatnak, amennyiben epidurális érzéstelenítést szeretnénk, vagy császármetszésre kerülne sor. Egy elsőéves orvostanhallgató is jelen lehet az eseményen, hogy a kisebb orvosi teendőket elvégezze: például a vérvételt, vagy az infúzió bekötését, de emellett asszisztálhatnak a szülész orvosnak is. A szülész szakorvost abban az esteben hívják segítségül, ha előreláthatólag a magzatnál komplikációk lépnek fel és műszerek (például fogó) is kellenek a szüléshez, vagy ha császármetszésre kerül sor. Az orvostanhallgatók is jelen lehetnek, hogy szemtanúi lehessenek bizonyos szülészeti eljárásoknak. Ha nem szeretnénk közönséget, tudassuk a kintlévőkkel és kérjük, hogy a rezidensképzést a szülésünk alatt mellőzzék.

Vegyük bele listánkba és számításainkba ezeket a fontos személyeket is és nyugodjunk meg: bármi történjék is, jó kezekben vagyunk!

Itt még többet olvashatsz erről Anyukák fóruma

Sütik elfogadása