Biztonságos kapcsolat a baba és a házikedvenc között

Mivel a kicsi gyerekek nem minden esetben értik még, hogy szőrös kis barátjuk nem játékszer, a felnőttek feladata, hogy különösen óvatosak legyenek, és gondoskodjanak a békés egymás mellett élésről!

Íme néhány hasznos tanács, amely segít megőrizni mindenki test/lelki épségét.

Játssz szépen! Az idősebb gyermekeket utasítani kell, hogy ne provokálják a háziállatokat (például farokhúzgálással), helyette inkább barátságosan közeledjenek szőrös kis barátaik felé, megelőzvén ezzel az esetleges baleseteket.

Mindkettőre figyeljünk! Semmilyen körülmények között ne hagyjuk együtt gyermekünket és háziállatunkat – függetlenül attól, hogy az utóbbi hogyan viselkedik általában.

Kellemes dolgok Amikor a baba velünk van, tanácsos jutalomfalatokat adni a kutyusnak, hogy az, kellemes dolgokkal asszociálja a babát.

Ne hagyjuk, hogy a baba ,,összeakassza bajszát” a háziállattal! Néhány állat – még ha alapvetően tanulékony és nyugodt is – félreértelmezhet néhány szemkontaktust vagy közeledést, és agresszióként érzékelheti azt.

Együtt játszik a család Miközben a babával játsszunk, érdemes néha szeretetteljesen megsimogatni az állatot.

Gondoskodjunk házikedvencünk egészségéről és mozgásigényéről! Egy háziállat könnyedén a háttérbe szorulhat a baba érkezésekor, ezért amennyiben szükséges, a sétáltatáshoz, állatorvoshoz és egyéb állattal kapcsolatos teendőhöz kérjük a rokonok segítségét!

Itt még többet olvashatsz erről Anyukák fóruma

Sütik elfogadása