Az anyatejről: anyatej, vagy tápszer?

A szoptatás alapjai

Soha nem túl korai tájékozódni. Ha tervezzük, hogy szoptatni fogunk – ami egyébként nagyon javasolt ,– előre meg kell tanulni az alapvető teendőket és elűzi azokat a félelmeket, amelyek aggaszthatnak bennünket.

Evés ivás és szoptatás

A természet gondoskodott kisbabánk egyszerű táplálásáról. A testünk a babánk növekvő igényei szerint állít elő anyatejet, pontosan a megfelelő mennyiségben tartalmaz kiváló minőségű tápanyagot, ami a lehető legegészségesebb táplálékká teszi azt, továbbá praktikusabb is, mint a tápszer. Annak érdekében, hogy mindig legyen energiánk erre a fontos feladatra, az étvágyunk megnövekszik és szomjasabbnak is fogjuk érezni magunkat, mint korábban. Nem kell aggódnunk, hogy mit együnk és mennyit mialatt szoptatunk, mert belső sugallatok fognak vezérelni, ha szervezetünknek többre van szükésge. Mindazonáltal a testünk csak azt tudja felhasználni, ami a rendelkezésére áll, ezért ez a mi feladatunk, hogy biztosítsuk a kiegyensúlyozott étrendet, hogy mi is és a baba is egészségesek legyünk.

Tartsuk tisztán

Sajnos az összes tápanyaggal együtt, amit a testünk biztosít, a káros anyagok is eljutnak a babához az anyatejen keresztül. Alkohol, drogok és egyéb egészségtelen anyagok, mind hatással vannak az anyatejre. Alkalmanként egy pohár bor a vacsora mellé, még nem okoz kárt persze. Ritkán paracetamol tartalmú fájdalomcsillapító szedésével sincs gond. Viszont a túlzott alkohol és kábítószer fogyasztás tilos ha a szoptatás és nem a tápszer mellett döntünk, hiszen ezeket továbbadjuk a babának!

Nincs kifogás!

Ha dohányoztunk és abbahagyjuk, amikor teherbe estünk, ne kezdjük el újból, amint a babánk megszületik – különösen, ha szoptatni szeretnénk és nem tápszerrel táplálni. A nikotin és egyéb mérgek az anyatejen keresztül szintén eljutnak a baba szervezetébe. A passzív dohányzással is kockázatnak tesszük ki a csöppség egészségét. A passzív dohányzás különösen veszélyes, szóval maradjunk füstmentesek mindketten!

Sütik elfogadása