Tanácsok az újszülöttel és a szoptatással kapcsolatban. A szoptatást övező tévhitek.

Szoptatás

Minden bizonnyal rengeteg információval bombáztak minket az utóbbi iőben a szoptatással kapcsolatosan, melyek közül van ami megnyugtatott (ez a legjobb a kisbaba számára és a legegyszerűbb étetési módszer is), és van ami épp ellenkezőleg: csak aggodalomra késztetett bennünket (például, hogy a szoptatás bizony fájdalommal is járhat – de csak addig, amíg a mellbimbók fokozottan érzékenyek), de megoszthattak velünk olyat is, ami egyenesen téves (a kismellű nők nem tudnak szoptatni). Ne hagyjuk, hogy bármilyen félreveztő információ kedvünket szegje!

Egyszerű igazságok

Valószínűleg eljutott hozzánk néhány ellentmondásos információ a szoptatásról az elmúlt pár hónapban – olyan anyukáktól, akik előszeretettel osztják meg saját tapasztalataikat és véleményüket a témában. Egy újszülött kisbabával a házban, valószínűleg könnyen össze tudunk zavarodni ellentétes információk hallatán. Az igaz, hogy a szoptatás nem mindenkinek való, és hogy van, akinek könnyebben, van akinek nehezebben megy. De ne hagyjuk, hogy a téves információ eltántorítson bennünket a szoptatás gondolatától! Itt van néhány igazság, mely eloszlatja a kételyeket:

Tévhit: a kismellű nők nem tudnak szoptatni. Igazság: a méret egyáltalán nem számít, mikor szoptatásról van szó! • Tévhit: ha a saját anyukánk (vagy testvérünk) nem tudott szoptatni, akkor ez ránk is igaz lesz. Igazság: ezer nőből kevesebb, mint egyre jellemző az, hogy nem tud szoptatni, és a génjeinknek ehhez igazán semmi köze. A legtöbb problémával azok szembesülnek, akiknek nem áll rendelkezésére megfelelő segítség és tanácsadás a kritikus első hetekben. • Tévhit: a szoptatás mindig fájdalommal jár. Igazság: a szoptatás valóban kényelmetlen lehet az első pár héten. Eltart egy kis ideig, amíg a mellbimbók fokozott érzékenysége elmúlik és hozzászoknak az új feladathoz. Előfordulhat néhány olyan nap is, amikor a tejcsatornák eldugulnak. De számos trükk és hasznos tanács lehet segítségünkre az ilyen kellemetlenségek orvosolásában, ezért maradjunk mindig kitartóak! Mindaddig, amíg kisbabánk megfelelően szopik – amiről úgyis elegendő információt kapsz a védőőtől – és testünknek is kellő időt biztosítunk, hogy igazodjon a feladathoz, a dolgok hirtelen jobbra fordulnak, és a szoptatás a legtermészetesebb és legkedvesebb tevékenységgé válik mind a mama és mind a baba számára. • Tévhit: szoptatás előtt meg kell keményíteni a mellbimbókat. Igazság: Bár a mellbimbók masszírozása segítheti a szoptatást, bármilyen más előkészületre csak fordított mellbimbók esetén van szükség. Aggodalom esetén pedig forduljunk az orvosunkhoz!

Messze a legjobb felkészülés a szoptatásra, ha úgy tekintünk rá, mint baba-mama kapcsolat egyik legkedvesebb pillanatára. Igyekezzünk észben tartani a leghasznosabb tanácsokat, melyeket tapasztalt anyukáktól szereztünk, és felejtsük el az összes negatív dolgot, amit a szoptatásról hallottunk. Ha szeretnénk majd szoptatni, akkor mindenképpen adjuk meg magunkat az esélyt rá!

Sütik elfogadása