Szoptatás

Suzanne Dixon

Minden édesanya anyateje kifejezetten saját gyermekének "készül" és rengeteg olyan fertőzésgátló sejteket és fehérjéket tartalmaz, amitől a baba boldog és egészséges lesz. A szoptatás a babának és a mamának is egy kellemes és meghitt élmény lehet.

Az első otthoni szoptatások különleges pillanatok: semmi más nem hozhat bennünket közelebb kisgyermekünkhöz az első év során. Fontos ugyan, hogy hozzásegítsük babánkat a növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges tápanyagokhoz, de legalább ilyen fontos az együtt töltött idő is.

Először még egy kicsit gyakorolni kell, de rengeteg érv szól amellett, hogy – amennyiben erre mód van – mindenáron szoptassunk!

Miért hasznos a mamának?

A szoptatás fontos egészségügyi előnyökkel jár baba és mama számára is. Azontúl, hogy ideális módja az újszülötthöz való szoros kötődés kialakításának, segít a méhet a terhesség előtti méretre összehúzó hormonok termelődésében is.

A szoptatás segít a szülés utáni visszafogyásban, mert azt a zsírszövetet használja fel, amely a terhesség során ránk rakódik, még mielőtt idomaink állandósulnának. A szoptatással épp a megfelelő tempóban tudjuk ezt a túlsúlyt visszafogyni, azonban közvetlenül szülés után nem szabad hirtelen súlyt veszítenünk!

A szoptatós anyáknak terhesség előtti testsúlyukhoz képest 2-5 kg többletsúlyra van szükségük ahhoz, hogy szoptatás közben egészségesek maradjanak. Ha túl gyorsan fogynak vissza, nem biztos, hogy elegendő tejük termelődik akkor, amikor a baba növekedése hirtelen nagy mértékben felgyorsul, és már többet kell ennie. Az a néhány többlet kiló könnyen leadható az első hat hónap során.

Mire számítsunk először?

A tejelválasztás a baba születése után pár nappal indul meg. Addig az emlőkben előtej, ún. kolosztrum termelődik, ezt szopizhatja a baba. Ez a sűrű, sárgás folyadék tele van fehérjével és ellenanyaggal, hogy a kisbaba védekezhessen a betegségek ellen.

Az előtej a baba első tápláléka és első „védőoltása” is egyben a betegségek ellen. Sok vizet és zsírt tárol el a szervezete, amit felhasználhat, miközben ezt az értékes anyagot kapja. A gyomrocskájában ekkor még csak egy teáskanálnyi folyadék fér el, úgyhogy nem sok kell hozzá, hogy megteljen a pocija.

A tejelválasztás teljes megindulása előtt előfordulhat, hogy az újszülött óránként szopizna életének első egy-két napja során. Ez serkenti az emlők megfelelő, a baba igényeihez tökéletesen igazodó tejtermelését. Mindössze 2-4 nap elmúltával a testünk hozzáidomul ehhez az „információhoz”, és a babát máris elég ritkábban, 2-3 óránként etetni, vagyis 24 óra alatt 8-12 alkalommal.

A megfelelő tejtermelés feltételei

Szoptatáskor rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, a sok folyadékbevitel és a pihenés. Aludjunk mi is amikor a baba alszik, és igyunk rengeteg egészséges folyadékot, például tejet, vizet, friss gyümölcsleveket; s persze főleg pihenjünk!

Bizonyos alapdiétát be kell tartani az anyatej termelődésének fenntartásához, de semmi különlegesről nincs szó. Egyes szoptatós babáknál előfordul, hogy érzékenyen reagálnak arra, amit édesanyjuk megevett, de nagyrészt jól elvannak azzal amit anya elfogyaszt.

A testünk általában a baba éhségére reagál: ha nem eszik túl sokat, nem termelődik annyi, viszont ha igen, akkor rengeteg tejünk lesz!

Mikor etessük a babát?

Igény szerint etessük az éhes újszülöttet, vagyis amikor csak enni akar. Az első napokban nem fog sokat enni egy etetésnél sem, mivel annyira pici a gyomra, viszont gyakran szopizna. Az újszülöttek többsége 24 óránként 10-12 etetésre tart igényt, tehát 1-3 óránként meg kell szoptatni.

Amikor még alakulóban van a tejtermelés, ébresszük fel etetésre a babát, ha nappal három, éjszaka négy óránál többet alszik, mert különben túl éhesen ébred ahhoz, hogy jól tudjon enni. Amikor már kialakulnak a dolgok, föl fog ébreszteni, ha szüksége van ránk.

Mennyi lesz elég?

Sok szoptatós anya nem biztos abban, hogy a baba eleget evett-e. Hallható, ha nyeli a tejet szopás közben, így tudjuk, hogy eszik. A jóllakottság másik jele, hogy evés után milyen mélyen alszik a baba. Ha tele a poci és üres a pelus, valószínűleg evés után rögtön visszaalszik.

Az újszülöttek jóllakottságának további jelei:

• A tejelválasztás megindulása után naponta kb. 6 pelust telít meg, 2-5 alkalommal laza, sárgás széklettel vegyítve, egészen 6 hetes koráig. Egyes kisbabák olyan hatékonyan dolgozzák fel az anyatejet, hogy nagyon ritkán kakilnak. • Vizelete halványsárga, nem sötétsárga vagy narancsszínű. • Az emlők puhák és „üresek” minden szoptatás után.

A születés utáni első héten várható, hogy a baba veszít valamennyit súlyából, születési súlyának maximum 10%-át. Az első hét után azonban a baba folyamatosan hízni kezd, és a második hét végére legalább a születési súlyára vissza kell hogy hízzon. A harmadik hétre a pofija is kikerekedik. A gyermekorvos minden ellenőrzéskor megméri a baba súlyát.

Mikor nem elég?

Időnként úgy érezhetjük, hogy a baba nem jut elég anyatejhez. Éhesnek tűnhet még hosszas etetés után is, pedig a mellek „kiürültek”. Így tart lépést a tejelválasztás a baba gyorsabb növekedési szakaszaival és így működik a rendszer.

Ne aggódjuk, jól van a baba, amíg rendesen eszik és folyamatosan normál mennyiséget pisil és kakil. A növekvő tejmennyiség igazodik a szükségleteihez.

Testünknek kb. 36-48 órára van szüksége, hogy igazodjon a baba megnövekedett igényeihez. A babának kell elég gyakran szopnia ahhoz, hogy a testünk megkapja a megfelelő jeleket. Hadd tegye.

Minden szoptató anya átesik olyan időszakon, amikor a baba több tejet igényelne. Ezt a megnövekedett szükségletet a gyakoribb szoptatás biztosítja, ez a természet rendje. Pihenjünk, és élvezzük ezt a természetes ritmust!

Sütik elfogadása