Változások a terhesség alatt: az anyatejes táplálás

Nincs jobb az anyatejnél! Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, az anyatej kiváló kezdés a babák életében. Tudományosan bizonyított tény, hogy az anyatejjel táplált csecsemők kevésbé hajlamosak elkapni a légúti fertőzéseket, a fülfájást, a hasmenést, a cukorbetegséget és egy sor más betegséget, illetve a szoptatás a kötődés kialakulásában is nagy szerepet játszik.

LEGJOBB AZ ANYUKÁNAK Nemcsak a babának hasznos, ha a szoptatás mellett döntünk. Több anyuka állítja, hogy a szoptatás segített nekik lefogyni a szülést követően. Ez annak tudható be, hogy a test az anyatej ellátás biztosításához rengeteg kalóriát használ fel, emellett a szoptatás elfoglalttá tesz bennünket. Szóval hajrá! Ez a legnagyobb szülinapi ajándék, amit adhatunk a babának.

A SZOPTATÁS ELŐNYEI Most talán még nehéz elképzelnünk, hogy nemsokára lesz egy kisbabánk, akit gondozni és táplálni fogunk. Még mindig hihetetlennek tűnhetnek azok a változások, amiken a terhesség alatt végigmentünk. Miközben az elménk még csak kapizsgálja, hogy mi történik, a testünk egy lépéssel előttünk jár. A hormonok miatt a melleink megduzzadtak, előkészülve a fontos feladatukra. Amint a kicsink megszületik, ezek fogják előállítani a világ legjobb baba táplálékát: az anyatejet.

AZ EGÉSZSÉGES KEZDET Tudományos bizonyítékok világosan jelzik, hogy az emlőkből történő táplálás a lehető legjobb. Ma már ismert, hogy a tápszerrel etetett babákhoz képest, az anyatejjel táplált babák kevesebb légúti fertőzést, fülfájást, hasmenést tapasztalnak, és kevésbé hajlamosak a tüdőgyulladásra illetve más megbetegségekre. Hosszútávon az anyatejjel táplált gyerekek kisebb eséllyel kapnak cukorbetegséget, ízületi gyulladást és a bizonyos rákos megbetegedéseket. Továbbá kevésbé hajlamosak az elhízásra.

OKOS ÉTEL Szakértők a szoptatás és az intelligencia közötti lehetséges összefüggést is megvizsgálták. Felmerült, hogy az anyatejben fellelhető aminosavak és zsírsavak különleges összetétele hozzájárulhat az anyatejjel táplált csecsemők előrehaladottabb agyi és vizuális fejlettségéhez.

AZ ANYÁKNAK IS EZ A LEGJOBB A szoptató anyáknál kisebb eséllyel alakul ki csontritkulás a későbbiekben. Meglehetősen bámulatos, hogy az anyatej előállításával a csontjaink is erősebbek lesznek. Mindemellett kisebb eséllyel kaphatunk mellrákot, illetve egyáltalán rákot. A testünk komoly változásokon megy keresztül a terhesség alatt, de a szoptatás segít szülés után gyorsan visszanyerni a formánk, az anyaméh tónusának javításával és a terhesség alatt elraktározott zsír felhasználásával. Végül, de nem utolsósorban a szoptatás lehet a legkülönlegesebb és legcsodálatosabb élmény számunkra. Segít a kötődés kialakításában és lehetőséget kínál arra, hogy különleges közelségben legyünk a picivel. Miközben a babánk szopizik, endorfin szabadul fel és kerül a vérkeringésbe. Ez a hormon pedig növeli a jó közérzetet.

Sütik elfogadása