7 ötlet a mókás és zökkenőmentes babafürdetéshez

Az újszülöttek többnyire nem piszkolják össze magukat, ezért ha a peluscserék alkalmával a baba popsiját alaposan megtöröljük, a fürdetésre nincs is szükség csak mindössze heti két-három alkalommal.

A fürdetésnek sem kell sokáig tartania, és hajmosásra sincs szükség minden egyes alkalommal: végezzük azt belátásunk szerint.

Noha a legtöbb kisbaba gyorsan megbarátkozik a fürdetéssel és előbb-utóbb megkedveli azt, ne lepődjünk meg, ha az első pár alkalmat kísér némi sírás és ellenállás – a vizet bizony meg kell szoni!

Íme pár ötlet ahhoz, hogyan tehetjük a fürdetés élményét a baba és saját magunk számára is kellemessé. Amit soha ne feledjünk: ha a fürdőszobát el kell hagynunk, - akár csak egy pillanatra is, - minden esetben vigyük magunkkal a picit!

  1. Ha a babának még nem esett le a köldökcsonkja, egy melegvizes szivaccsal törölgessük át a testét (miközben egy stabil, de puha felületre fektetjük őt) úgy, hogy a köldökcsonkot nem áztatjuk fel. Fontos, hogy az száraz maradjon!

  2. Amikor a köldökcsonk leválik, elkezdődhet a valódi fürdetés: ez történhet a fürdő- vagy egy műanyag kádban, aminek az aljára helyezzünk egy frottírtötölközőt és engedjünk bele 4-5 cm mély vizet.

  3. A babát mindig egy huzatmentes és meleg helyiségben töröljük szárazra, és azonnal bugyoláljuk fürdőlepedőbe, amint kiemeltük a vízből!

  4. Fürdés közben helyezzünk a baba pocakjára egy meleg fürdetőkesztyűt, amely a fürdés alatt is gondoskodik arról, hogy a pici meg ne fázzon.

  5. A fürdetéshez használjunk mosdókesztyűt, vagy szivacsot. Minden egyes megtisztított testrészt öblítsünk le tiszta vízzel. Ellenőrizzük a fül mögötti területet, az ujjak és lábujjak közét, a hónaljakat, a nyakredőket és combhajlatokat, mivel itt összegyűlhet a piszok és a testápolók maradványai.

  6. A fürdetés során egyik kezünket tartsuk mindvégig a babán, aki egy szempillantás alatt kicsusszanhat a kezünkből. Soha ne hagyjuk egyedül a fürdőkádban, még egy másodpercre sem!

  7. A fürdést követően gyengéd, paskoló mozdulatokkal itassuk fel bőréről a nedvességet, majd szükség szerint hidratáljuk a bőrt babaápoló szerekkel.

Sütik elfogadása