A gyógyszeres szekrény alapvető kellékei

Jennifer Kelly Geddes

Függetlenül kisbabánk egészségügyi állapotától, a gyógyszeres szekrényt elég sűrűn fogjuk nyitogatni. Egy fontos szabály, hogy mindig tartsuk a szekrényt zárva, nehogy a kicsi lenyeljen valamit, amit nem kéne! Itt egy lista a legfontosabb gyógyszerekről és kellékekről:

Alapvető kellékek

Legtöbb esetben csak kisebb sérülések ellátására lesz szükség, mint az ütések, horzsolások, ezért mindig legyen otthon antibiotikumos kenőcs, csipesz és géz. Nem árt kalamin testápolót sem beszerezni, mely mindig jól jön a kiütéseknél, rovarcsípéseknél. Az elengedhetetlen kellékek közé tartozik továbbá egy tasak jég és néhány öntapadó tapasz és kötszer, különböző formában és méretben (egy-egy hercegnős vagy szuperhősös minta pedig biztosan jobb kedvre deríti majd gyermekünket).

Hőemelkedés esetére, mindig tartsunk a szekrényben Paracetamol és Ibuprofen tablettát, ugyanakkor a legjobb, ha konzultálunk a gyerekorvossal, mielőtt bármelyiket is beadnánk. Tartsunk otthon továbbá orális rehidráló folyadékot, mely segít a hasmenés és hányás során vesztett folyadékot és ásványi anyagokat pótolni. Bár a köhögés elleni oldat sokáig egy alapvető kellék volt minden háztartásban, a szakértők mostanság már nem javasolják kisgyermekek számára. (Kutatások szerint ugyanis nem segít sokat, viszont fennáll a veszélye komolyabb mellékhatások kialakulásának.) Mindig figyeljünk az egyes gyógyszerek szavatossági idejére, és ha szükséges, azonnal töltsük fel a készletet!

Ha kisbabánk vitaminokat szed, akkor azt is nyugodtan tároljuk a gyógyszeres szekrényben, és a hőmérőről se feledkezzünk meg! A legfontosabb telefonszámokat szintén tartsuk a szekrényben, valamint a telefonunkban egyaránt! Végül pedig egy jó ötlet lehet a kisbabánkról mért súlyadatokat is lejegyezni és a telefonszámok közelében tartani, arra az esetre, ha az orvosnak szüksége van rá.

Sütik elfogadása